Pajamų deklaravimas 2023-siais: ką būtina žinoti investuojantiems?

2023-02-09

Lietuvoje kovo pradžioje prasidės gyventojų pajamų ir turto deklaravimas už 2022 m., kuris šiemet truks du mėnesius iki gegužės 2 d. Ką reikia žinoti apie iš investavimo į vertybinius popierius gautų pajamų deklaravimą?

Pajamas privalote deklaruoti, jei 2022 m. gavote pajamų už vertybinių popierių pardavimą ar pajamų iš paskirstytojo pelno iš užsienio asmenų. Kitaip tariant, jei nuo 2022 metų sausio 1 d. iki gruodžio 31 d. gavote pajamų už parduotas Jums priklausančias akcijas, obligacijas, investicinių fondų vienetus, kitas finansines priemones, atsiranda pareiga deklaruoti. Deklaracijų pildymo klausimais rekomenduojame kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI).

Kur galiu deklaruoti pajamas?

Tai galite padaryti VMI elektroninėje deklaravimo sistemoje (EDS). Prie jos prisijungti galite naudodami išorines sistemas, tarp jų ir „Swedbank“ interneto banką: Kasdieninės paslaugos > E.paslaugos > VMI el. paslaugos (prisijungti) > EDS (prisijungti). 

Pajamas taip pat galite deklaruoti užpildydami popierinę deklaracijos formą savo teritorinėje VMI.

Ar turėsiu mokėti GPM, jei pardaviau akcijas, obligacijas, fondų vienetus ar kitas finansines priemones?

Taip, tačiau ne nuo visos pardavimo sumos. Lietuvos Respublikoje 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifu apmokestinamas tik investuotojo uždarbis (tarifas gali sudaryti 20 proc., jei uždarbis viršys 120 vidutinių darbo užmokesčių dydį). Be to, Lietuvoje galioja 500 eurų dydžio pajamų, gautų iš vertybinių popierių perleidimo, neapmokestinama suma.

Pavyzdžiui, jei 2022 m. už 3000 EUR pardavėte finansines priemones, kurias anksčiau įsigijote už 2000 EUR, Jūsų uždarbis yra 1000 EUR. Pritaikius 500 neapmokestinamą sumą, Jums GPM reikės mokėti tik nuo 500 EUR.

Ar apie uždarbį iš investavimo veiklos turiu informuoti VMI? 

Taip, tačiau Lietuvoje tai už Jus padaro finansų institucijos. Jei investuojate su „Swedbank“ ir pardavėte akcijas, obligacijas, ar investicinių fondų vienetus, informaciją apie šiuos sandorius VMI perduos bankas. Istorinius duomenis apie savo įvykdytus vertybinių popierių sandorius per „Swedbank“ galite pamatyti interneto banke, atsidarę savo vertybinių popierių sąskaitos išrašą.

Bankas klientams jau rengia pažymas metinei pajamų deklaracijai, interneto banke, planuojama, jas galėsite matyti nuo vasario 20 d. 

Ar turėsiu mokėti GPM, jei mano investicijos pabrango, tačiau jų nepardaviau?

Ne. GPM mokamas tik perleidus finansines priemones, ir tik nuo investuotojo uždarbio, kuriam yra pritaikyta 500 eurų dydžio pajamų, gautų iš vertybinių popierių perleidimo, neapmokestinama suma.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.