Vertės ir augimo investavimas: kaip atrasti savo strategiją

2021-09-22

Priėmus sprendimą investuoti gali iškilti daug klausimų. Kiek investuoti? Kada? Vis dėlto, bene svarbiausias iš jų – kur investuoti?

Individualiam investuotojui prieinamų finansinių instrumentų ir vertybinių popierių pasirinkimas šiandien yra gausus. Sprendimą investuoti į konkrečios įmonės akcijas gali lemti ne tik jos finansiniai rezultatai, bet ir investuotojo požiūris, tam tikra jo investavimo filosofija. 

Vertės investavimas: auksas ir pelenuose žiba

Viena iš investavimo krypčių – vertės investavimas. Kaip sako ir pavadinimas, svarbiausia čia – tikroji įmonės akcijų vertė. Investuotojai, kurie vadovaujasi šiuo požiūriu, siekia įsigyti akcijų, kurias galima laikyti nuvertintomis. Jų kaina žemesnė, tačiau už jos slepiasi galimai neišnaudotas potencialas. Tikima, kad nebrangiai įsigijus tokių įmonių akcijų, jų vertė ateityje gali stabiliai augti.  

Priežastys, kodėl tam tikru momentu akcijų kaina yra žema – įvairios. Tai gali būti trumpalaikis skandalas, palietęs įmonės vadovą, ar ilgiau užtrukusi krizė visame sektoriuje, kuriame įmonė veikia. Vertės investuotojui tokios įmonės problemos padeda įsigyti pigiau, tačiau svarbiausia – ne tai. Jei įmonė stabili, o jos rezultatai geri, tai yra pagrindinė priežastis investuoti į jos akcijas. Vertės investavime ypač didelę reikšmę turi fundamentalioji analizė ir jos rezultatai. 

Investuojantys į vertę renkasi didesnes, senesnes įmones, jau turinčias patirties ir galinčias pasigirti rezultatais. Dažnai tai – finansų sektoriaus įmonės, kurios sudaro apie trečdalį vertės investavimo indekso „S&P 500 Pure Value“. Tačiau vertės akcijomis laikomos ir, pavyzdžiui, gerai žinomos kosmetikos, maisto, farmacijos, automobilių ir daugelio kitų sričių bendrovės.

Laikoma, kad vertės investavimas yra konservatyvesnis būdas investuoti. Jis siejamas su mažesne rizika, nei augimo investavimas, tačiau ir mažesne galima grąža. Investuotojai pripažįsta, kad surasti augančias, tačiau galimai nuvertintas akcijas, gali būti nelengva. Tokių akcijų vertės augimas gali ir užtrukti, o galbūt ir visai neįvykti. Tai vadinama „vertės spąstais“ (angl. value trap). 

Aukštos ir augančios kainos

Kita investavimo kryptis – augimo. Investuotojai, kurie vadovaujasi šiuo požiūriu, siekia investuoti į veržlias, sparčiai augančias įmones. Patraukliausiomis įmonėmis laikomos augančios sparčiau, nei vidutiniškai auga rinka – pavyzdžiui, daugiau nei 15 proc. per metus. 

Augimo investuotojai renkasi kiek mažesnes, jaunesnes, tačiau galimai perspektyvias įmones. Dažniausiai tai įmonės, siūlančios vartotojams naujus, inovatyvius produktus ar unikalius sprendimus, kurių sėkme tiki daugelis. Jos atstovauja augančius sektorius, turi proveržį žadančių patentų, sukuria paklausą savo produktams ar plečiasi globaliai. 

Augimo investavime daug dėmesio skiriama IT sektoriaus įmonėms, jos sudaro daugiau nei trečdalį „S&P 500 Pure Growth“ indekso.

Didžiausias iššūkis augimo investuotojui – įvertinti tikrąjį investicijos patrauklumą. Dažnai brangios augimo akcijos laikomos pervertintomis – jaunos įmonės mažiau stabilios, jų patrauklumas pagrįstas dideliu ateities potencialu, o ne ilgamečiais rezultatais. Susižavėjus iš pažiūros perspektyvia įmone gali tekti permokėti nesulaukiant pažadų išsipildymo. Nepaisant to, augimo investuotojus vilioja didžiulė galima grąža, neatsiejama ir nuo aukštesnės rizikos. 

Tos pačios monetos dvi pusės 

Nors šios dvi investavimo stovyklos atrodo prieštaraujančios viena kitai, iš tiesų jos – artimesnės, nei gali pasirodyti. Tiek augimo, tiek vertės investavimo (kaip ir investavimo apskritai) tikslas – siekti grąžos, paremtos kainų augimu. Tos pačios įmonės akcijos skirtingu veiklos etapu gali būti tinkamos pasirinkusiems skirtingas strategijas, o dalis įmonių pilnai neatitinka nei vienos iš krypčių. 

Paskutiniuosius dešimt metų daugiau grąžos atneša vertės investicijos, tačiau pasiekimai priklauso nuo ekonomikos ciklo etapo. Svarbu, kad investavimo tikslus keltumėte pagal savo individualias aplinkybes.  

Griežtai apsiriboti tik vertės ar augimo filosofija neverta. Rinktis neprivalote – savo portfelyje naudinga suderinti ir augimo, ir vertės investicijas. Tai gali būti jūsų strategijos dalis greta sprendimų, nulemtų investavimo tikslų, amžiaus ar priimtinos rizikos. 

Derindami abiejų krypčių investicijas dar labiau diversifikuosite savo portfelį ir sumažinsite riziką. Neturintiems pakankamai laiko ir žinių apie investicijų pasaulio subtilybes verta pasidomėti investiciniais fondais. Yra fondų, skirtų vertės investicijoms, augimo investicijoms ir derinančių abi kryptis. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.