2022 gruodis finansų rinkose: baigėsi sunkūs metai

2023-01-06

Praėję metai investuotojams buvo vieni sunkiausių. Pasaulio akcijų kainos pagal „MSCI All Country World“ indeksą eurais krito 13,2 proc. (-18,4 proc. JAV dol.), t. y. labiausiai nuo 2008 m., tačiau kitaip nei tada, obligacijos toli gražu nesuteikė jokio saugumo. Pavyzdžiui, obligacijų kainos eurais per metus smuko 17,2 proc. Didėjančios palūkanų normos neigiamai paveikė augimo akcijas, įskaitant gerai žinomas didžiąsias technologijų bendroves, tačiau energetikos krizės ir karo Ukrainoje metai energetikos sektoriui buvo palankūs. Gruodį, deja, nesulaukėme jokio palengvėjimo. Pasaulio akcijų vertė eurais smuko 7,5 proc., neįvykus kalėdiniam raliui, kuris paprastai šiuo metų laiku rinkose suteikia optimizmo. Smarkiai išaugus euro zonos obligacijų pajamingumui, obligacijų rinka eurais atpigo daugiau kaip 3 proc. JAV dol. kursas pakeitė kryptį ir antrą mėnesį iš eilės pigo euro atžvilgiu (-2,8 proc.).

Taip pat jau antrą mėnesį JAV akcijos demonstravo prastesnius rezultatus nei kiti didieji regionai. Sunku nuspėti, ar JAV akcijų rinkos dominavimas, kurį stebėjome daugiau nei 10 metų, baigiasi. Pastaruoju metu santykiniai JAV akcijų vertinimai pagaliau stabilizuojasi. Europos akcijų kainos svyravo mažiau, nes ekonomika išsilaikė geriau nei tikėtasi ir visus metus rezultatai šioje akcijų rinkoje buvo geresni už JAV. Kinijai atsisakius griežtos nulinės COVID-19 politikos, nepaisant šalyje išaugusio naujų užsikrėtimo atvejų skaičiaus, jos akcijos brango, tikintis didesnio ekonominio aktyvumo. Vis dėlto Kinijos „atsidarymas“ gali paveikti infliaciją pučiantis žaliavų kainoms ir tapti iššūkiu centrinio banko vykdomai politikai. 

Pastaruoju metu infliacija JAV sumažėjo. Lapkritį kainų augimas per metus siekė 7,1 proc., o bazinės kainos (be maisto ir energijos) kilo 6 proc., t. y. mažiau nei praėjusį mėnesį ir nei tikėjosi analitikai (tuo pačiu laikotarpiu euro zonoje vartotojų kainų indeksas didėjo 10,1 proc.). Tačiau tai didelio palengvėjimo neatnešė, nes tiek ECB, tiek FED primygtinai tvirtino, kad reikia ir toliau didinti palūkanų normas, be to, padidino kitų metų infliacijos prognozes. Kaip ir tikėtasi, abu bankai pakėlė savo bazines palūkanų normas 50 bazinių punktų (FED viršutinę bazinių palūkanų ribą iki 4,5 proc., o ECB pagrindinę refinansavimo operacijų palūkanų normą – iki 2,5 proc.). ECB užsiminė, kad savo balansą pradės mažinti kovo mėnesį. 

Tai sukėlė įtampą obligacijų rinkose ir Vokietijos obligacijų pajamingumas, padidėjęs daugiau kaip 60 bazinių punktų, pasiekė naujas dabartinio ciklo aukštumas: mėnesio pabaigoje 2 metų trukmės obligacijų pajamingumas siekė 2,7 proc., o 10 metų trukmės obligacijų pajamingumas – 2,6 proc. (metų pradžioje abu šie rodikliai dar buvo neigiami). JAV obligacijų pajamingumas taip pat pakilo, bet ne taip smarkiai. Vis dėlto kredito rizikos pajamingumų skirtumas sumažėjo, todėl investuotojai į bendrovių obligacijas galėjo kiek lengviau atsikvėpti. Žvelgiant į dabartinį pajamingumo lygį obligacijų rinkos grąžos perspektyvas naujais metais galima vertinti optimistiškiau. Pirmąjį pusmetį akcijos gali patirti tolesnį spaudimą, tačiau tikėtina, kad jų grąža visus metus bus teigiama, nors ir mažesnė už vidutinę. 

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose gruodžio mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.