Ko tikėtis 2023 metais?

Ko tikėtis 2023 metais?
Tautvydas Marčiulaitis, Nepriklausomas finansų ekonomistas
2023-01-13

Metai dar tik prasideda, tačiau jau galima tikėtis, kad finansų rinkoms jie nebus nuobodūs. Atėjus naujiems metams sunkumai investuotojams nesibaigs, tad ir šiemet laukia daug iššūkių. Tačiau visi iššūkiai taip pat reiškia ir galimybes. Jei tik spėji ir moki jomis pasinaudoti.

Infliacijos naratyvą keis įmonių rezultatai

Praeitais metais visų dėmesį kausčiusi infliacija keliauja į antrą planą. Ypač pirmą šių metų pusmetį investuotojai daugiausiai dėmesio skirs įmonių veiklos rezultatų analizei. Todėl jau sausio antra pusė ir vasaris finansų rinkose bus itin karšti bei aktyvūs.

Spėliojama, kokio gylio ir ilgio recesijos tikėtis. Viena svarbiausių dedamųjų prognozuojant – įmonių pajamų ir pelnų pokyčiai. Jei įmonės uždirba mažiau, vadinasi ekonomika stoja. O jei veiklos rezultatai yra žymiai prastesni nei tikėtasi – reikia ruoštis rimtam sunkmečiui. Būtent ši tema taps pagrindine ir svarbiausia, daugiausiai judinančia finansų rinkas.

Investuotojai, net ir pasyvūs, turėtų susidaryti paprastą kalendorių, kuris leistų žinoti, kada veiklos rezultatus skelbs didžiausios įmonės (tai yra vieša informacija). Būtent gigantų rezultatai rinkas judina labiausiai ir gali paskatinti tiek žymius ralius, tiek aštrius kritimus. Žinojimas, kada kintamumas rinkose tikėtina bus didelis, pirmiausia leis pasiruošti emociškai. O labiau patyrusiems investuotojams galimai padės priimti ir pelningus taktinius sprendimus.

Svarbiausi bus 2022 m. paskutinio ketvirčio rezultatai, skelbiami sausį-vasarį, bei 2023 m. pirmo ketvirčio rezultatai, kurių sulauksime balandžio-gegužės mėnesiais. Jie duos toną visiems likusiems metams.

Palūkanų normų pikai ir bulių sugrįžimas

Centriniai bankai, tiek Europos, tiek JAV, žada, kad šią vasarą bus pasiekti palūkanų normų pikai. Jei planai nesikeis dėl šiuo metu nežinomų aplinkybių, tai taps vienu svarbiausių metų įvykių finansų rinkose. Pikų pasiekimas sukurtų užtikrintumą ir stabilumą, leistų investuotojams patikimiau prognozuoti ateities scenarijus.

Jei dabartinio palūkanų didinimo ciklo pabaiga sutaps su sąlyginai gerais įmonių veiklos rezultatais už pirmą pusmetį, jau pirmoje metų pusėje realu pamatyti naujo bulių ciklo akcijų rinkose pradžią.

Nors investuotojai kitąmet labai norėtų pamatyti ir palūkanų normų mažėjimą, jo tikėtis dar greičiausiai anksti. Be to, finansiškai tvarių bei stiprių vertės įmonių akcijų kainų didėjimui mažesnės palūkanos nėra būtinos. Jos gali puikiai pelningai veikti istoriškai įprastų palūkanų normų aplinkoje.

Investuotojai turėtų daugiau dėmesio kreipti į fundamentalius įmonių parametrus, ieškoti kuo daugiau vertės. Ne teorinės, numatomos kažkada tolimoje ateityje, jei investiciniam objektui viskas klostysis pagal optimistinį planą, o realios ir jau šiandien apčiuopiamos vertės. Tokius kriterijus atitinkančios įmonės pasirodė puikiai per 2022 metus, tikėtina atrodys ne ką blogiau ir šiemet.

Energetikos kainų normalizacija

Praeitais metais matytos energijos išteklių kainų aukštumos liks už nugaros. Šiemet, su momentiniais šuoliais, laukiame stabilizacijos. Tai nereiškia, jog grįšime į laikus, kai nafta kainavo 30 JAV dolerių už barelį, o elektros kainos siekdavo kelis euro centus už kWh. Stabilizacija įvyks aukštesniuose lygiuose.

Tačiau bijoti, kad arbatinuko užkaitimas kainuos 5 ar daugiau eurų, nebereikės. Europos šalys pamokas išmoko, namų darbus pasidarė ir šiemet energetikos rinkose tiek panikos nebebus. Tai jau patvirtina šią žiemą fiksuojamos dujų ir elektros kainos Europoje.

Energetikos krizės deeskalacija taps dar vienu teigiamu katalizatoriumi finansų rinkoms. Didesnis užtikrintumas dėl veiklai reikalingos energijos kainų įmonėms leis lengviau dėliotis srautus, tikėtina padidins pelningumą, leis vykdyti plėtrą. Tad ir investuotojų noras kapitalą traukti iš indėlių į kapitalo rinkas augs.

Kainų stabilizacija prisidės ir prie žaliosios energijos plėtros. Nors konvencinių šaltinių brangumas yra teigiamas faktorius atsinaujinančios energetikos plėtrai, didelis neapibrėžtumas visus gąsdina ir verčia imtis trumpuoju laikotarpiu efektyvių, bet ilguoju laikotarpiu ne itin racionalių sprendimų (pvz., anglies deginimo). Tuo tarpu stabilumas aukštesniame kainų lygyje žaliajai bangai sukuria itin palankią terpę.

Todėl investuotojai turėtų toliau aktyviai sekti atsinaujinančių šaltinių rinką. Ji nebūtinai generuos itin didelius pelnus, tačiau atsargiam ir racionaliam investuotojui suteiks saugių, stabilių ir ilgalaikių galimybių.
 
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.