Recesija

Recesija – tai ekonominė situacija, dar vadinama ekonominiu nuosmukiu, kai nemažiau nei du ketvirčius iš eilės ekonomikoje yra fiksuojamas neigiamas bendro vidaus produkto (BVP) augimas. Jis sukelia ekonomikos susitraukimą. 

Dažniausiai ekonomikos susitraukimas yra lydimas infliacijos, investicijų kritimo, gamybos ir paslaugų sektoriaus susitraukimo, dėl kurio auga nedarbo lygis ir mažėja šalies gyventojų pajamos. Įprastai recesijos nesitęsia ilgiau nei metus. Jei BVP auga neigiamai ilgiau, tai jau galima vadinti ekonomine depresija. 

Recesiją gali sąlygoti ir ekonomikai nepalankūs vidiniai vyriausybės sprendimai, ir išoriniai veiksniai – karas, pandemija, stichinės nelaimės ar socialiniai neramumai.


Tarptautinio valiutos fondo duomenimis, 20 a. antroje pusėje – 21 a. pasaulyje įvyko 4 globalios recesijos: 1975, 1982, 1991 ir 2009 m. Paskutinioji recesija laikoma didžiausiu ekonomikos nuosmukiu nuo Didžiosios depresijos laikų. 
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.