„Pokemonų“ kortos, gėrimai ar meno kūriniai: investuoti galima į daug ką, bet svarbu pasverti riziką

2022-06-06

Laikai, kai investavimas buvo matomas kaip privilegijuotų ir turtingų žmonių užsiėmimas, seniai praeityje. Šiandien jau mažai ką stebina investavimas į akcijas, vertybinius popierius ar obligacijas – pamažu įsitvirtina supratimas, kad tai prieinama kiekvienam. Pradėti investuoti galima ir vos nuo 1 euro.
 
Vis dėlto, egzistuoja tokių investavimo formų, kurios Lietuvoje vis dar galėtų pasirodyti neįprastos ar net keistos. Ar esate pagalvoję, kad daug kam vaikystę primenančios „Pokemonų“ kortelės arba sportbačiai gali tapti pelninga investicija? Šiandieniniame pasaulyje galima investuoti beveik į viską, net ir į laiką.

Vaikystės prisiminimai gali atnešti turtus

„Pokemonų“ kortelių, kurias daug kas kolekcionavo ir mainydavosi su kiemo draugais vaikystėje, pakilimas rinkoje įvyko 2020 metais, šiandien jos ypač vertingos, daugybė jų parduodamos aukcionuose už įspūdingas sumas.
 
Skaičiuojama, kad nepraėjus nei 25 metams nuo kai kurių „Pokemonų“ kortelių pirmojo leidimo, jų kaina pakilo daugiau nei 10 tūkst. procentų. Kol kas brangiausiai aukcione parduotos kortelės kaina siekia net 900 tūkst. JAV dolerių.
 
Komiksai taip pat gali tapti puikia investicija. Brangiausiu iki šiol komiksu pasaulyje laikomas 1938 m. leidinys, tuo metu kainavęs 10 centų, o 2014 metais parduotas net už 3,2 mln. JAV dolerių.
 
Žinoma, tai savaime nereiškia, kad bet kokia jūsų įsigyta „Pokemonų“ kortelė ateityje leis gerokai užsidirbti. Prieš imantis investuoti į tokią priemonę, reikėtų skirti laiko ir pasidomėti, nuo ko priklauso jos vertė bei kas gali daryti reikšmingą įtaką jos pokyčiams.

Kryptis kantriems investuotojams

Jei investavimas į akcijas šiandien nebeatrodo kaip išrinktųjų reikalas, meno kūrinių rinka ir su ja susijusios investicijos daug kam atrodo dar vis labai tolimos. Vyrauja mitas, kad norint investuoti į meną, reikia tam skirti mažiausiai penkiaženkles sumas.
 
Nors ši kryptis iš tiesų yra specifinė ir reikalauja tam tikrų žinių bei domėjimosi menu, norintiems pradėti užteks ir 500–1000 eurų. Tiesa, jei tikrai pasiseks, investicijų rezultatus pamatysite anksčiausiai po dešimtmečio. O sėkmė gali ir neaplankyti. Rinkoje vyrauja įvairūs ciklai ir tendencijos, kuriuos nuspėti nėra paprasta. Menininkai, kurie dabar yra labai paklausūs, po kelių mėnesių gali prarasti savo aktualumą, jų darbų vertė gali nukristi taip pat greitai. Net pačių žymiausių menininkų ir meno kūrinių vertė kinta.
 
Nors Lietuvoje meno kolekcininkų nėra itin daug, ir čia galima užfiksuoti atvejų, kai palyginti už nedidelę sumą įsigyto paveikslo kaina per 12 metų išaugo ženkliai. Taip nutiko su Rimvydo Jankausko–Kampo kūriniu „Be pavadinimo“, kuris „Vilniaus aukciono“ metu buvo nupirktas už 5 tūkst. eurų, o po 12 metų jo įsigijimo kaina siekė beveik 19 tūkst. eurų.
 
Pasaulinėje meno rinkoje visai neseniai įvyko pardavimas, pakeitęs meno istoriją – „Christie‘s“ aukcione parduotas legendinio JAV menininko Andy Warhol 1964 m. darbas, ikoniškas Marilyn Monroe portretas. Paveikslas buvo parduotas už 195 mln. JAV dolerių ir tapo brangiausiai pasaulyje parduotu Amerikos menininko darbu.

Investuoti galima ir į gėrimus

Investuojantys į vyną didžiuliu tokios investicijos privalumu laiko tai, kad vyno vertei įtakos beveik nedaro ekonominiai rodikliai, palūkanų normos ir kiti įprasti veiksniai.
 
Gėrimo vertė rinkoje labiau priklauso nuo derliaus kokybės, vartojimo tendencijų, rinkos paklausos ir pasiūlos, bet investiciniam potencialui įtakos turi ir gamintojo reputacija, brandinimo galimybės, kainos istorija. Investiciniai vynai dažniausiai subręsta praėjus maždaug 10 metų nuo išpilstymo į butelius arba dar vėliau, jų kaina prasideda nuo 50–100 eurų.
 
Žinoma, tai nereiškia, kad bet koks vyno butelis už 100 eurų po 10 metų galės būti parduotas gerokai brangiau. Norint investuoti į vyną, reikia ne tik išmanyti vyno regionus, gamintojus, vynuogių ir vyno rūšis, jų brandinimo galimybes. Tokiam vynui taip pat reikalingos specifinės laikymo sąlygos.
 
Kol kas brangiausiai pasaulyje parduotas vynas – 1945 metų „Romanée-Conti“ butelis iš Burgundijos regiono Prancūzijoje. Iš viso buvo išpilstyta 600 šio gėrimo butelių, o 2018 metais Niujorke brangiausią butelį vienas kolekcionierius nusipirko už 558 tūkst. JAV dolerių.

Neskubėkite išmesti senų sportbačių

Ilgos eilės prie populiarių sportbačių parduotuvių JAV – ne naujiena. Visgi ilgalaikės investicijos į įvairių prekinių ženklų riboto leidimo sportbačius pasiekė piką tik pastaraisiais metais. Pavyzdžiui, 2014 metais už 250 dolerių įsigyta „Nike“ sportbačių pora šiandien gali kainuoti apie 6 tūkst. dolerių. Yra žmonių, kurie iš šio neįprasto investavimo būdo ir pragyvena.
 
Aiškiausias patvirtinimas, kad sportbačiai tapo pripažinta investicijų rinkos dalimi, buvo jų įtraukimas į „Sotheby’s“ aukciono pardavimus. Visame pasaulyje žinomas aukcionas, garsėjantys juvelyrikos, meno kūrinių ir kitų aukštos klasės daiktų pardavimais, 2019 metais pradėjo pardavinėti sportbačius. Pirmajame aukcione „Nike Moon Shoe“ sportbačiai buvo parduoti už 437 500 tūkst. JAV dolerių.

Laikas – taip pat pelninga investicija

Posakis „laikas – pinigai“ investicijų pasaulyje pastaruoju metu įgijo labai tiesioginę reikšmę – išpopuliarėjo prekyba laiku. Rinkoje, kaip ir bet kurios įmonės akcijų, galima įsigyti žmogaus laiko. Baltijos šalyse šios veiklos pradininku tapo lietuvis Antanas Bernatonis – jo į rinką pirmą kartą išleistas laikas buvo išpirktas per 20 minučių.
 
Investavimo į laiką koncepcija, vadinama „Human IPO“ (angl. Initial Public Offering), veikia leisdama žmogaus laiką paversti kapitalu. Pavyzdžiui, milijardierius ir filantropas Warrenas Buffettas kasmet aukcione parduoda galimybę su juo pavakarieniauti. Pastarąjį kartą ši galimybė buvo nupirkta už 4,5 mln. JAV dolerių.

Svarbu įvertinti riziką

Kalbant apie netradicinius investavimo būdus, svarbu atkreipti dėmesį į jų riziką ir neapibrėžtą grąžą. Investuojant į kolekcinius daiktus būtina prisiminti, kad jie neatneš jokių dividendų ar investicinių pajamų, kol jų neparduosime, o tokios garantijos niekada nėra – neaišku, kurių daiktų vertė bėgant metams išaugs, o kurie taip ir nesulauks didesnio rinkos susidomėjimo.
 
Jei norite išbandyti alternatyvų investavimą, rekomenduojama kiek įmanoma labiau diversifikuoti investicinį portfelį skiriant investicijų ir įprastiems būdams, pavyzdžiui, į investicinius fondus, obligacijas ar akcijas.
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.