2022 rugpjūtis finansų rinkose: miglotos ekonomikos augimo prognozės

2022-09-08

Rugpjūtis buvo nepalankus investuojantiems į rizikingas turto klases, „MSCI World“ indekso vertė eurais sumažėjo 2,8 proc. Europos rinkos nukentėjo labiau, nes energijos kainų perspektyvos išlieka niūrios. JAV bankų akcijos buvo vienos iš tų, kurių rezultatai buvo geresni, nes didesnės palūkanų normos skatina sektoriaus pajamų augimą. Toliau stiprėjantis JAV doleris padidino JAV investicijų grąžą investuojantiems eurais. Kinijos akcijų grąža buvo teigiama, nes nuotaikos dėl Kinijos ekonomikos plėtros šiek tiek stabilizavosi, o po audito susitarimo sumažėjo daugelio Kinijos bendrovių ADR išbraukimo iš JAV rinkų rizika.

Rugpjūtį pagrindiniai centriniai bankai nesvarstė palūkanų normų pokyčių. Tačiau buvo paskelbta keletas JAV FED narių komentarų, kad dabartinis infliacijos lygis FED netenkina. Kiek bus didinamos palūkanų normos, priklausys nuo naujausių statistinių duomenų. Negalima atmesti galimybės, kad rugsėjį palūkanų norma bus padidinta 75 baziniais punktais, ir kol kas nėra pagrindo tikėtis greito palūkanų normų mažinimo 2023 metais. Labai tikėtina, kad darbo rinka dar ilgai išliks stipri ir tai nebus priežastis keisti palūkanų didinimo politiką. Jau rugsėjo 8 d. vyks ECB posėdis, kuriame bus svarstomas palūkanų normų didinimo klausimas. Paskutinis euro zonos vartotojų kainų indeksas buvo labai aukštas – viršijo 9 proc.

Po didelių grąžų prieš mėnesį, obligacijų rinkose rugpjūtį tendencija pasikeitė. Vokietijos 2 metų vyriausybės obligacijų pajamingumas padidėjo 92 baziniais punktais – iki 1,2 proc. Kreivė suplokštėjo, nes ilgalaikių obligacijų pajamingumas padidėjo mažiau. Kelių obligacijų indeksai pigo 4–5 proc. JAV pajamingumai taip pat padidėjo, o trumpojo laikotarpio obligacijos nukentėjo labiau. Inversinė pajamingumo kreivė signalizuoja, kad JAV gali prasidėti recesija. Daugelis analitikų mano, kad tai įvyks ne anksčiau kaip 2023 metais. Kredito pajamingumo skirtumas padidėjo, tačiau, esant aukštam jų lygiui, didelio pajamingumo obligacijų rezultatai buvo geresni. Aukso kainoms buvo daromas spaudimas dėl stipraus dolerio, tačiau nuo metų pradžios aukso kainos pokytis eurais yra teigiamas.

Ekonomikos augimo prognozės išlieka gana miglotos. Be abejo, Europos laukia sunki žiema dėl galimo nepakankamo dujų tiekimo ir su tuo susijusių aukštų kainų. Tačiau šį vaizdą gali sušvelninti įvairios vyriausybinės pagalbos schemos arba Europos energijos kainų reguliavimas, kuris padėtų. PMI indeksai, atspindintys nuotaikas gamybos segmente, rodo skirtingą vaizdą Europos šalyse ir JAV, kur indikuojamas ekonomikos augimas. JAV vartojimas vis dar didelis, mažas nedarbo lygis – recesija galima, bet ji dar neprasidėjo. Ar gali recesijos apimta ekonomika per mėnesį sukurti daugiau kaip pusę milijono naujų darbo vietų, kaip atsitiko JAV liepos mėnesį?

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose rugpjūčio mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.