Kelionės Lietuvoje: pasivaikščiojimas po senąsias Panevėžio istorijas

2023-02-22

Ruošiatės kelionei po Lietuvos miestus? Nepamirškite į savo išvyką įtraukti ir Panevėžį – šis miestas gali nustebinti savo senomis istorijomis bei puoselėjamomis tradicijomis šiandienos kontekste. 

Kviečiame susipažinti su atradimais Panevėžyje ir kartu su audiogidu leistis į pasivaikščiojimą maršrutu! 
 

Panevėžys

 

  • Atsisiųskite maršrutą PDF formatu čia.
  • Atsidarykite maršrutą „Google“ žemėlapyje čia.
  • Klausykitės įdomaus audiogido, kuris ne tik Jus lydės kelionės metu, bet ir padės pažinti miesto vietoves:
     


Panevėžio maršrutas:

  1. Birutės gatvė – į pasivaikščiojimą leidotės dėl šviesių istorijų, tiesa? Ši maža jauki gatvelė tikrai turi, ką papasakoti. Bet dar prieš įžengdami į ją, apsidairykite. Ar nepastebite nieko keisto? Jei žvilgsnis už nieko neužkliuvo, atidžiau apžiūrėkite medžius. Ar pavyko rasti raktų medį? Gatvėje stūkso senas uosis visas apkaltas raktais. Jų tiek daug, kad iš toliau galima pamanyti, kad tai – medžio rievė. Neįtikėtina, bet medžio tradicija prasidėjo ne nuo vieno, o nuo net 70 raktų. Būtent tiek buvo rasta dėžutėje, užkastoje po medžiu. Vėliau jie buvo prikalti prie kamieno, tikint apsaugine jų galia. Apžiūrėję raktus, pažvelkite tiesiai – visai šalia stovi autentiška seklyčia. Tik pagalvokite, kiek vestuvių, krikštynų ir gimtadienių ten atšokta! Autentiška ir pati vietinių numylėta Birutės gatvė. Joje atidengtas originalus brukas – akmeninis grindinys.
     Panevėžys

     

  2. Senvagė – ši vieta atgimė naujam gyvenimui ir kviečia lankytojus pasiklausyti vandens, paukščių ir medžių garsų. Vietiniai Senvagę žino ir kaip renginių vietą, kurioje rengiamos šventės ir koncertai. Bet ar girdėjote Senvagės akmens legendą? Istorikai mano, kad čia buvo pagoniškas kalnelis su apeigų akmeniu. Įdomu, kad Panevėžys turėjo net ir aiškiaregę, tvirtinusią, kad pagoniškos šventyklos čia iš tikrųjų būta. Archeologai ir istorikai turi kelis šaltinius, kuriuose įvardijamas paslaptingasis akmuo. Kaip manote, ar kam nors pavyks išspręsti Senvagės legendinio akmens mįslę? Juk, tikriausiai, pati įdomiausia šios istorijos dalis yra ta, kad ji dar nesibaigė. Kaip ir mūsų kelionė – tad pirmyn. 
  3. Skaistakalnis – užeikite į Skaistakalnį. Jis buvo visiškai atnaujintas, todėl jame vaikščioji patogu ir jauku. Parkas naujutėlis, todėl įgijęs labai žavių, dar ne visų lankytojų pastebėtų niuansų. Gerai apsižvalgykite. Ar pastebite, ką Skaistakalnis turi bendro su Dariumi ir Girėnu? Vaikų žaidimų aikštelę puošia lėktuvas. Tačiau tai dar ne viskas. Tikriausiai pritarsite čia išdykaujančių vaikų įžvalgai, kad šalia esantis pėsčiųjų tiltas galėtų būti vadinamas pakilimo taku. Juk jis išties pakelia žmonės nuo žemės. Kviečiame pasivaikščioti parko takeliais, galbūt atrasite dar daugiau žaismingų palyginimų ir judėkime prie kito taško!
  4. Siauruko stotis – ši vieta taip pat byloja apie atsinaujinimą. Tik Skaistakalnis kvietė kurti naujas istorijas, o štai Panevėžio geležinkelio stotis kviečia prisiminti senąsias. Stotis buvo atkurta remiantis ne šių laikų architektūriniais sprendimais ir moderniu stiliumi, o išsaugant autentiškumą. Būtent noras paisyti tradicijų padiktavo ir tai, kokios bus naudojamos medžiagos, todėl stotyje vyrauja ne betonas, o medis ir akmuo. Įprastai lankytojams atvira siaurojo geležinkelio garvežinė, ženkite į ją ir pasinerkite į šimtametę istoriją.
     
Siauruko stotis


 

Sužinokite, ką gali papasakoti Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Vilniaus, Utenos, Telšių, Alytaus, Tauragės ir Marijampolės miestai.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.