Kelionė po Žemaitiją: 5 įsimintini objektai Telšiuose

2023-02-22

Nusprendėte geriau pažinti Žemaitijos regioną? Tuomet kviečiame nepraleisti svarbiausiojo žemaičių kultūros židinio – Telšių. Kelionė po Žemaitijos sostine vadinamą miestą papasakos legendų, nukels į žemaičių gyvenimą senovėje ir kvies pažvelgti į simbolinėmis reikšmėmis padabintas skulptūras. 

Kviečiame susipažinti su atradimais Telšiuose ir kartu su audiogidu leistis į pasivaikščiojimą maršrutu!
 

Telšiai

 

  • Atsisiųskite maršrutą PDF formatu čia.
  • Atsidarykite maršrutą „Google“ žemėlapyje čia.
  • Klausykitės įdomaus audiogido, kuris ne tik Jus lydės kelionės metu, bet ir padės pažinti miesto vietoves:
     


Telšių maršrutas:

  1. Rotušės šulinys – esame prie architekto Algirdo Žebrausko skulptūros „Rotušės šulinys“. Ji stovi apytikriai toje vietoje, kur iki Pirmojo pasaulinio karo buvo istorinis miesto šulinys, skirtas Telšių gyventojams ir svečiams. O gal reikia sakyti „šuliniai“? Mat atlikdami tyrinėjimus aikštėje, archeologai atkasė net du šulinius. Spėjama, kad vieno šulinio vanduo malšindavo žmonių troškulį, o kito – girdydavo arklius. Pasak senųjų miesto gyventojų, Rotušės šulinyje net per didžiausią sausrą vanduo neišdžiūdavo. Ir šiandien šioje vietoje galima numalšinti troškulį – iš meškų nasrų bėgantis vanduo yra tinkamas gerti. Todėl drąsiai ragaukite ir pildykite gertuves, o papildę judėkite toliau.

     šulinys

     

  2. Žemaitijos legendos – turbūt žinote, kad Meška – Žemaitijos simbolis. O ar girdėjote senolių pasakojimus apie tai, kad meškos padėdavo žemaičiams auginti ir auklėti vaikus? Būtent tai vaizduoja ši Romualdo Kvinto sukurta skulptūra „Žemaičių legendos“. Ant meškos nugaros sėdintys vaikai įkūnija žemaitiškas savybes. Pirmasis vaikas simbolizuoja menininkus ir kūrėjus. Antrasis, stovintis, vaikas – pasišventęs patriotas, karžygys ir gynėjas. O trečioji figūra – vaikas, besibučiuojantis su meškiuku – diplomatas, gebantis kantriai ieškoti sprendimų ir išeitį rasti net kebliausioje situacijoje. Sakoma, kad ši skulptūra yra ne tik Telšių miesto simbolis, bet ir gerų norų pildytoja. Pabandykite! Sugalvokite norą ir delnu švelniai patrinkite meškos nosį. Norai išsakyti? Metas judėti toliau. 
  3. VDA Telšių fakulteto skulptūrų parkas – gražiausios istorijos niekada nesibaigia, jos arba tęsiasi, arba perpasakojamos vis naujai atgimsta. Šis parkas puikus pavyzdys. Jų kūrėjai – Telšių taikomosios dailės technikumo, Telšių aukštesniosios taikomosios dailės mokyklos ir Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto absolventai. Taigi, nuostabiausia dalis, kad parkas visą laiką auga. Jis pildomas naujais studentų darbais ir, kad atsivertų Telšių fakulteto, dailės edukacijos istorija, studentų darbais net nuo 1931 metų. Jame šiuo metu turėtų būti eksponuojama dvidešimt viena skulptūra. Pasivaikščiokite po parką ir paskaičiuokite, gal rasite naujų eksponatų!

     parkas

     

  4. Gatvė su dviem vardais – stabtelėkite, apsidairykite ir pagalvokite, koks vardas tiktų šiai gatvei. O dabar prieikite arčiau prie Valančiaus gatvės 21 namo pašto dėžutės. Šalia kabo lentelė su užrašu „Čia galėjo būti V. Mačernio gatvė“, ji žymi apytikrę vietą, kurioje stovėjo poeto Vytauto Mačernio dėdės namas. Būtent čia Lietuvos literatūros klasikas buvo apsistojęs, kol mokėsi Telšių gimnazijoje. Galima teigti, kad čia prasidėjo ir jo kaip poeto kelias, juk mokydamasis Telšiuose jis pradėjo rašyti pirmuosius eilėraščius. Vytautas Mačernis įkvėpimo mėgdavo ieškoti vaikščiodamas laukuose, miškuose, net pelkėse. Įdomu, ar jums gims ketureilis, kol pasieksime kitą maršruto punktą? Pirmyn.
  5. Vietinės Rumšiškės – ar ne smalsu, kaip senovėje gyvendavo žemaičiai? Užeikite į Žemaičių kaimo muziejų ir sužinokite. Muziejus užima net 8,5 ha plotą, kuriame yra 16 autentiškų XIX a. pab. – XX a. pr. pastatų. Pasivaikščiokite po tris skirtingas sodybas: turtingo ūkininko, vidutinio ir mažažemio valstiečių. Taip pat apžiūrėkite aukščiausią muziejaus pastatą – 12 metrų malūną, o šalia jo ir senovinę kalvę. 

 

Sužinokite, ką gali papasakoti Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Utenos, Vilniaus, Alytaus, Tauragės ir Marijampolės miestai. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.