Pasivaikščiojimas Klaipėdoje – ką žada uostamiestis?

2023-02-22

Neretai poilsiauti keliaujame prie jūros, tačiau ar žinote, kokius turiningus pasivaikščiojimus gali pažadėti pats uostamiestis? Nuo netikėtų gatvės piešinių iki svajones pildančių skulptūrų – visa tai rasite Klaipėdoje!

Kviečiame susipažinti su atradimais Klaipėdoje ir kartu su audiogidu leistis į pasivaikščiojimą maršrutu! 
 

Klaipėda

 

  • Atsisiųskite maršrutą PDF formatu čia.
  • Atsidarykite maršrutą „Google“ žemėlapyje čia.
  • Klausykitės įdomaus audiogido, kuris ne tik Jus lydės kelionės metu, bet ir padės pažinti miesto vietoves:
     


Klaipėdos maršrutas:

  1. „Seklys“ – Tššššš... Ramiai... Matot, ten, kampe, stovi vyras? Jo skrybėlė dengia veidą, o mąslus žvilgsnis stebi tolius. Tai – prie sienos prisispaudęs kriminalistas. Tikriausiai seka įtariamąjį. Kaip įdomu stebėti stebėtoją . Bet nesidrovėkit, prieikite arčiau. Išties, visai arti. Bronzinio kriminalisto apsiausto atlape įsegtas tarpukario Lietuvos kriminalinės policijos ženkliukas. Žmonės sako, kad jį patrynus, kaip kaminkrėčio sagą, esą galima išvengti nemalonumų ir susitikimų su kišenvagiais. Ši skulptūra pastatyta 2020 spalio 14 d. Klaipėdos kriminalinės policijos pareigūnų ir veteranų iniciatyva. Projekto įgyvendinimui finansinę paramą skyrė policijos pareigūnai, veteranai ir keletas Klaipėdos verslininkų. Seklys uostamiestyje – pirmoji skulptūra Lietuvoje, skirta Kriminalinei policijai įamžinti. Ne tik pirmoji – vienintelė. Jos architektas – Saulius Druskis, o skulptorius Sergejus Plotnikovas, kuris yra ir kitų Klaipėdoje gerai žinomų skulptūrų „Juodojo vaiduoklio“ ir „Stebuklingas peliuko“ bendraautorius. Išduosiu paslaptį – viena iš šių skulptūrų laukia ir mūsų pasivaikščiojime. Eime?
  2. Vidinis kiemas – uostamiestis uostamiestyje – skamba neįtikėtinai? Užsukite į Danės gatvės 43-iuoju numeriu pažymėto namo vidinį kiemelį ir pamatykite. Projektas – tikra odė Klaipėdai. Vaizdus kūrusi klaipėdietė Eglės San Sansches tapė 140 val. O tai yra beveik 6 paros! 5 metrų ilgio ir 2 metrų aukščio piešiniui prireikė 15 teptukų ir tikrai ne vieno litro dažų. Prieikite arčiau ir pabandykite atpažinti, kuri uostamiesčio vieta čia vaizduojama. Jei pažįstate Klaipėdą, tikriausiai jau galite spėti, o jei esate svečias – padėsime. Ant sienos nutapyti Friedricho pasažo vaizdai. Norite pamatyti dar daugiau? Judame toliau.
  3. Undinėlė – 150 ir, tikriausiai, net daugiau – tiek pasaulyje yra undinėlių skulptūrų. Daug ar mažai – spręskite patys. Štai Lietuvoje viena iš undinėlių gyvena Vilniuje, o prie kitos – dabar stovite. Apžiūrėkite ir spėkite, kuo ši ypatinga? Nors ji labai smulkutė, vos 1,6 m aukščio, bet sveria net 140 kg. Tačiau tai nėra įdomiausias jos bruožas. Didžiausias jos išskirtinumas, kad Klaudijus Pūdymas jai ant rankos apgyvendino žaltį. Jei tikite legenda, paglostykite jį ir bus išpildytas jūsų noras. Norai sugalvoti, žaltys paglostytas? Galime judėti pirmyn.
     Undinė

     

  4. Paštas – taip, taip, taip, ši skulptūra tikrai puikiai pastebima. Bet ji turi paslaptį. Net ir ne visi miesto gyventojai žino, kad ši pašto dėžutė – veikia! Nors paštas oficialiai nėra Klaipėdos pašto padalinys – jis puikiausiai pasitarnauja siekiant sužinoti miestiečių nuotaikas, išgirsti jų vertinimus. Tad jei turite popieriaus lapą ir tušinuką, „Senamiesčio pašte“ galite palikti laišką su naudingomis, įdomiomis idėjomis, pasiūlymais ar net palinkėti miestui daug šviesių istorijų.
  5. Džentelmenas – šioje gatvėje ieškokite, to kas turi 9 gyvybes. To, kas vaikšto, kur nori ir grįžta, kada nori. Beveik garantuoju, kad nebuvo sunku atspėti, kad tai – katinas. Nesunku ir jį atrasti, tiesa? Klaipėdos katinas tikrai eina ir pareina, kada nori. 3 kartus buvo dingęs. Tačiau ne veltui šią skulptūrą vadina „Katinu su džentelmeno veidu“. Kaip tikras džentelmenas visus 3 kartus katinas grįžo namo. Ši skulptūra tikrai labai žavinga, bet laukia dar! Kviečiu žengti toliau.
  6. Peliukas – ar atėję į žemėlapyje nurodytą vietą lengvai radote, kas čia laukia? Tai – miniatiūrinė Peliuko skulptūra! Prieikite arčiau. Aplink skulptūrėlę įrašytas patarimas: mintis paversk žodžiais – žodžiai taps stebuklais. Šie žodžiai čia nugulė ne veltui. Kaip ir peliuko ausys – jos tikrai ne šiaip sau tokios didelės ir stačios. Peliukas pasiruošęs išklausyti jūsų norus ir juos pildyti. Bet tik gerus! Ir tik garsiai jam į ausį išsakytus. Nesivaržydami išsakykit savo svajones mažyliui ir judėkime prie dar vienos skulptūros.
  7. Mergaitė – kaip galėtume sakyti, kad Klaipėdos pasivaikščiojimų maršrutas pilnas šviesių istorijų, ir į jį neįtraukti bučinį siunčiančios mergaitės? Ant pirštų galų pasistiebusi bronzinė mergaitė siunčia bučinį kitoje Danės pusėje stovinčio berniuko su šuneliu skulptūrai. Ši skulptūra tokia miela, kad net jei ją ir esate  matę, verta aplankyti dar ir dar kartą. Tiesa, ji gali ir nustebinti. Įvairiomis progomis mergaitė pasipuošia vis kitu drabužiu ar aksesuarais.
     
Mergaitė

 

Sužinokite, ką gali papasakoti Kauno, Vilniaus, Šiaulių, Panevėžio, Utenos, Telšių, Alytaus, Tauragės ir Marijampolės miestai.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.