Apsilankymas pietų Lietuvoje: kelionė po Alytų

2023-02-22

Alytus – išskirtine žaluma žavintis miestas, kviečiantis lankytojus gėrėtis miškais, kalvomis ir Nemunu. Tačiau ar žinojote, kad šis miestas ir jo gyventojų bei lankytojų meniniai darbai gali papasakoti daugiau istorijų, apie kurias nekalba gamta? 

Kviečiame susipažinti su atradimais Alytuje ir kartu su audiogidu leistis į pasivaikščiojimą maršrutu! 
 

Alytus

 

  • Atsisiųskite maršrutą PDF formatu čia.
  • Atsidarykite maršrutą „Google“ žemėlapyje čia.
  • Klausykitės įdomaus audiogido, kuris ne tik Jus lydės kelionės metu, bet ir padės pažinti miesto vietoves:
     


Alytaus maršrutas:

  1. „Vandenų žvėris su liūto kojomis“ – Liongino Virbicko skulptūra „Vandenų žvėris su liūto kojomis“ buvo sukurta 1981 metais. Tais metais skulptūra buvo išlieta iš bronzos, bet pritrūko pinigų jai pastatyti šioje aikštėje. Atkaklus ir kūrybingas skulptorius nepasidavė ir rado išeitį, laikinai įsidarbino Alytaus šaldytuvų gamykloje, o gautą atlyginimą paaukojo vandenų žvėriui. Skulptūra pagaliau stojo į savo vietą ir džiugina mus iki šių dienų. Vasarą iš žvėries nasrų bėga vanduo, o atšalus orams jis užmiega žiemos miegu. Tęskime pasivaikščiojimą.
  2. „Nerūpestingos ateities vizija“ – stovime prie Jaunimo centro pastato. 2020 metais Alytaus miesto teatro inicijuoto festivalio „Namai  suARTina“ metu atsirado gatvės meno kūrinys „Nerūpestinga ateities vizija“. Kūrinys vaizduoja vaiką, į dangų skraidinantį lėktuvėlius ir svajojantį, kad užaugęs taps lakūnu. Ši situacija simbolizuoja jaunatvišką optimizmą. Jo autoriai yra Tadas Vincaitis, graffiti pradininkas Lietuvoje ir jo kolega Karolis Grubys. Festivalio metu Alytaus mieste atsirado penki gatvės kūriniai, tad, pasibaigus mūsų turui, galite paieškokite ir kitų keturių darbų: „Telegrafo“, „Šiaulių namo“, „Laukiančio keleivio“ ir „Siuvėjos su katinais“. Bet tai – jau kitas pasivaikščiojimas, dabar tęskime šį!
     sieninė tapyba

     

  3. Voverė Liusė – ar matote ant pastato sienos kopiančią bronzinę voverytę? Tai yra Mariaus Zavadskio sukurta skulptūra, vaizduojanti Jaunimo parke gyvenusią voverytę Liusę. Liusė atsiliepdavo į šį vardą, buvo labai drąsi ir mielai imdavo riešutus iš žmonių rankų. Alytaus parkuose gyvena nemažai drąsių voveryčių, jos yra gerbiamos ir mylimos. Ne veltui gyventojai voverę išrinko savo miesto simboliu, o joms pagerbti pastatė ne vieną skulptūrą. Pavyzdžiui, Jotvingių gatvės skvere rasite Voverytę mamą ir voveriuką, Alsodrą ir Sodriuką. Taip, jūsų nuojauta neapgauna – jas miestui padovanojo „Sodra“. Daugiau voveryčių rasite Dainų slėnyje ir prie Baltosios rožės tilto. O gal dar voverių sutiksite ir tęsdami šį maršrutą? Eikime ir pamatysite.
  4. Voverė su riešutu – vuola! Štai ir dar viena voverė! Tai – 2021 metais miesto žmonių iniciatyva pastatyta skulptūra. Turbūt pastebėjote, kad ši voverė turi ne tik riešutą, bet ir knygą bei plunksnakotį? Ar jau perskaitėte, kad knygoje užrašyta „Knyga – geras būdas pranokti vakarykštį save“? Ne veltui! Šalia skulptūros turėtumėte rasti nedidelį namelį. Jame turėtų būti nemokamų, mainams skirtų knygų. Drąsiai tyrinėkite, jeigu patiks – skaitykite. Galbūt turite knygą, kurią norėtumėte palikti? Nesidrovėkite, voverytė rūpinasi, kad knygos patektų tik į geras rankas. O jei knygų nebesirenkate, keliaukime toliau. 
     voverė

     

  5. „Karališkasis voras“ – užeikite į Alytaus Jaunimo parką. Tai vieta, skirta visai šeimai, kurioje be įvairių pramogų nuo 1984 metų veikia skulptūrų ekspozicija. Savo ryškiomis spalvomis skulptūros suteikia parkui savitą veidą ir turi tiek dekoratyvinę, tiek funkcionalią paskirtis. Galima jomis ne tik grožėtis, lavinti vaizduotę, bet ir naudoti žaidimams: laipioti, landžioti ir suptis. Parke yra 11 kūrinių, bet siūlau jums pabūti sekliais ir surasti skulptūrą, kuri labiausiai primena mėlyną vorą. Tikiu, kad užduotį įveiksite nesunkiai. Todėl kviečiu parke pabūti ilgiau, apžiūrėti visas skulptūras ar užsukti į čia esantį meilės labirintą.

 

Sužinokite, ką gali papasakoti Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Utenos, Telšių, Vilniaus, Tauragės ir Marijampolės miestai.

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.