Šeimos savaitgalis sostinėje – ką pamatyti Vilniuje?

2023-02-20

Praleisti laisvalaikį Vilniuje reiškia, kad neteks nuobodžiauti: miestas net ir nuolatinių gyventojų nenustoja džiuginti sava architektūra, istorija ir ją pasakojančiais muziejais. Tačiau ar žinojote, kad net ir ne kartą praeitos ar lankytos vietos turi savų, ne taip lengvai pastebimų atradimų? 

Kviečiame susipažinti su atradimais Vilniuje ir kartu su audiogidu leistis į pasivaikščiojimą maršrutu!
 

Vilnius

 

  • Atsisiųskite maršrutą PDF formatu čia.
  • Atsidarykite maršrutą „Google“ žemėlapyje čia.
  • Klausykitės įdomaus audiogido, kuris ne tik Jus lydės kelionės metu, bet ir padės pažinti miesto vietoves:
     


Vilniaus maršrutas

  1. Užupio respublika – kas nėra pasaulio žemėlapyje, bet turi savo respubliką? Užupis! Užupio „Pasienis“ ne šiaip sau taip vadinamas. Į Užupio respubliką galite patekti per Užupio tiltą – tai ne naujiena. Galbūt net žinote ir tai, kad kasmet balandžio 1-ąją švenčiama Užupio nepriklausomybės diena ir už tilto įsikūrusioje muitinėje galima gauti ypatingą antspaudą. Bet ar žinojote, kad ir visomis kitomis dienomis Užupio informacijos centre „Užupio 1 punktas“ darbuotojai mielai antspaudu papuoš jūsų pasą, žinoma, jei tik jį turite su savimi. Nesijaudinkite, jums tai taps suvenyru ir įdomia pokalbių tema, ir tikrai neapsunkins dokumentų patikros kelionėse į kitas šalis. Turite antspaudą? Esame pasiruošę keliauti toliau.
     Užupis

     

  2. „Sidabryno“ kiemas – „Sidabryno“ kiemelis Pilies g. 32. Sienoms tikrai stinga dažų, bet ne žavesio. Kadaise čia veikė knygynas, parfumerijos, konditerijos, daržovių parduotuvės, tad ne kartą rekonstruotas ir perstatytas namas įgijo originalią struktūrą. Ne visi praeiviai pastebi šį kiemelį, o užėję neretai taip susitelkia į Mergelės Marijos skulptūrą, kad nepastebi šio to ypatingo. Na apsidairykite. Šis kiemelis su dviem vidiniais pereinamais kiemais. Jei patiko šis, kitas taip pat sužavės. Judėkime toliau!
  3. Alumnato kiemas – alumnato kiemas Universiteto gatvėje. Itališkai lietuviško charakterio architektūra. Išeidami pro kiemą į Universiteto gatvę, dar pakelkite akis į pastato fasadą – pamatysite vieną atidengtą popiežiaus portretą. Kadaise jų ant sienų buvo net 47. Norite pamatyti dar šį tą netikėta? Tęskite kelionę!
     Alumnato kiemas

     

  4. Gailestingumo kiemas – Dievo Gailestingumo kiemas netikėtai erdvus, tačiau svarbiausias jo akcentas – gulinčio Kristaus skulptūra, tiksliau, tik galva ir rankos. Šiame kieme kviesime atlikti dar vieną užduotį: pasigrožėti Šv. Dvasios bažnyčia iš tikrai neįprasto kampo, tuomet ant kulno apsisukti 180 laipsnių kampu. Vuolia  –žvelgiate tiesiai į Gedimino pilies bokštą! Neskubėdami pasigrožėkite ir keliaukime toliau.
  5. Meilės tunelis – „Meilės tunelis“ jungia Pranciškonų ir Vokiečių gatves. Juo praeikite galvodami apie mylimuosius arba, jei esate kartu, su jais susikibę rankomis. Perėję pakelkite akis į angeliuko skulptūrą. Sakoma, tuomet meilė nesibaigs. Tiesa, jei čia būtumėte atvykę prieš 10 metų, vietiniai tikriausiai nežinotų šio „Meilės tunelio“ pavadinimo. Anuomet tunelis buvo vadinamas Nykštukų perėja.

Sužinokite, ką gali papasakoti Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Utenos, Telšių, Alytaus, Tauragės ir Marijampolės miestai.

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.