Žygis gamtos ir kultūros mylėtojams – apsilankykite Utenoje

2023-02-22

Ieškodami malonaus poilsio gamtoje neretai dairomės į miestelių apylinkes, džiuginančias savo vandens telkiniais bei turtingais gamtos vaizdais. Tačiau ar žinojote, kad visą tai galite atrasti miesto ribose? Utena – puikus pavyzdys. Šiame mieste rasite ne tik kultūra alsuojančių pastatų, bet ir žavingą gamtos peizažą, kurio puošmena – ežeras, įsikūręs miesto viduryje. 

Kviečiame susipažinti su atradimais Utenoje ir kartu su audiogidu leistis į pasivaikščiojimą maršrutu!
 

Utena

 

  • Atsisiųskite maršrutą PDF formatu čia.
  • Atsidarykite maršrutą „Google“ žemėlapyje čia.
  • Klausykitės įdomaus audiogido, kuris ne tik Jus lydės kelionės metu, bet ir padės pažinti miesto vietoves:
     


Utenos maršrutas:

  1. Vyžuonos parkas – šis parkas tikra romantikų svajonė, nes upeliai ir tiltai sukuria tobulą vaizdą pasimatymams bei žavingoms nuotraukoms leidžiantis saulei. Bet šį kartą kviečiu parke paskaičiuoti ne įsimylėjėlius, o tiltus. O ieškant visų 7 tiltų, paraginsiu atrasti ir 2 draugiškai susiglaudusius suolelius. Nuo jų atsiveria vaizdas į Utenos Dievo Apvaizdos bažnyčią. Ji – neįprastos architektūros: suręsta iš raudonų klinkerio plytų. Statinys šauna į aukštį, kur užsibaigia ant bažnyčios bokšto stogo iškeltu kryžiumi. Bažnyčios puošyba – minimalistinė. Bene ryškiausias akcentas viduje – Kazio Morkūno erdviniai vitražai virš altoriaus. Tiek įdomybių viename parke! 
     Parkas

     

  2. Ežero parkas – Dauniškio ežero, tyvuliuojančio miesto centre, perlas – fontanas, šiltuoju metų laiku miesto gyventojus ir svečius džiuginantis savo pasirodymais. Aplinka tiesiog nuostabi. Vis dėlto vaikams – ir ne tik vaikams – didžiausią įspūdį neretai palieka ne ežero peizažas, o šalia jo žaidžiančios, gilių ir kankorėžių ieškančios voveraitės. Kviečiu pasivaikščioti ir paskaičiuoti, kiek voveraičių pavyks sutikti. O kai atsidžiaugsite raudonkailėmis, tęskite maršrutą, juk liko dar keli objektai!
     Ežero parkas

     

  3. Akmuo – Anykščiai turi Puntuką, o Utena – Akmens skulptūrą. Verta pamatyti abu, bet dabar pirmyn prie Utenos akmens gražuolio. Ši skulptūra mūsų maršrute atsirado ne veltui. Ji pavadinta – „Belaukiant kelionės“. Jos autorius Arvydas Ališanka akmenyje įkūrė suaugusio žmogaus įspaudą – vietą laukti paskesnės kelionės. Skulptūra tampa išbaigta tik į ją atsistojus žmogui. Jam išlipus laukiama kito keliauninko. Pabandykite įlipti ir jūs. Nesikuklinkite ir drąsiai fotografuokitės, o įamžinta akimirka galite pasidalint socialiniuose tinkluose su grotažyme #sviesiosistorijos. O pastovėję ir nusifotografavę skulptūroje žingsniuokime į paskutinį mūsų pasivaikščiojimo tašką.
     Akmuo

     

  4. Meno mokykla – taip, stovime šalia Utenos dailės mokyklos. Tikrai neprašysiu prisiminti, kas yra aukso standartas arba kaip išgauti perspektyvą piešinyje. Šis pastatas mena ne vieną įdomią istoriją. Mokykla – buvęs paštas. Šventiniu laikotarpiu pro čia keliaudavo ne tik laiškai ir atvirutės, bet ir dovanos draugams bei artimiesiems, meilės prisipažinimai, o gal net vestuvių pažadai. Pastatas – buvusi arklių pašto stotis, kurioje ne tik pašto darbuotojai keisdavo arklius ilgose kelionėse. Čia buvo sustojęs ir garsus prancūzų rašytojas Onorė de Balzakas, važiavęs aplankyti lenkų aristokratę Eveliną Rževską-Hanską, kurią 1850 m. kovo 14 d. vedė. Pastatas regėjo ir labai svarbius mokslo pasiekimus. 1860 m. Utenoje buvo pastatytas semaforas, kurio pagalba buvo persiunčiamos telegramos Morzės aparatu. Ši telegrafo linija ėjo ir per Utenos paštą. Taip per valandą galėjo perduoti 250 žodžių. Tai prilygsta ilgesniam naujienlaiškiui, kurį gaunate į savo paštą.

 

Sužinokite, ką gali papasakoti Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Vilniaus, Telšių, Alytaus, Tauragės ir Marijampolės miestai.

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.