Nostalgijos kupina kelionė Šiauliuose – ką pamatyti?

2023-02-22

Ar žinojote, kad kelionė Šiaulių gatvėmis gali padovanoti saldų nostalgijos jausmą? Atgaivinti prisiminimus, papasakoti apie senas tradicijas ir padėti atsipalaiduoti? Visa tai – viename pasivaikščiojime Šiaulių takais ir takeliais. 

Kviečiame susipažinti su atradimais Šiauliuose ir kartu su audiogidu leistis į pasivaikščiojimą maršrutu! 
 

Šiauliai

 

  • Atsisiųskite maršrutą PDF formatu čia.
  • Atsidarykite maršrutą „Google“ žemėlapyje čia.
  • Klausykitės įdomaus audiogido, kuris ne tik Jus lydės kelionės metu, bet ir padės pažinti miesto vietoves:
     


Šiaulių maršrutas:

  1. Batų medis – kas pražysta žiemą? Šiaulių bulvare augantis medis, ant kurio šakų vis daugėja batų porų. Batai geriausiai matomi būtent šaltuoju sezonu, kai medis numeta lapus. Šiaulių dailės galerijos kaimynystėje įsikūręs eksponatas visai ne menininkų darbas. Jį apkabinėjo BMX dviračiais, paspirtukais, riedlentėmis ir riedučiais čia važinėjantys paaugliai. Tik nepagalvokite, kad taip jie maištauja! Priešingai, tai – tradicija, kuria pagerbiamas per sezoną praleistas laikas, sukurti nauji prisiminimai. Taip ir padėkojama už lengvus kritimus. Kiekviena batų pora – vis kita šviesi istorija. O kalbant apie šviesas istorijas – mūsų laukia visas maršrutas, tad pirmyn.
  2. Teptukas  – nesidrovėkite, prieikite arčiau. Tai – „Penzeliukas“. Tiesa, skulptūra tokį vardą gavo ne dėl teptuko formos, o paveldėjo iš Šiaulių dailininko Gerardo Bagdonavičiaus, kuriam atminti ji ir sukurta. Būtent Penzeliuku dailininką mielai vadindavo jo draugai ir artimieji. Teptukas pastatytas pusiaukelėje tarp dailininko namų ir darbo. Šalia teptuko skulptūros autorius Martynas Gaubas įkurdino ir blizgią veidrodinio plieno dažų balutę. Net jei esate nukabinę nosį, balutėje atsispindi dangus ir ragina pakelti akis į viršų.  Smalsu, kas toliau?
     Skulptūra

     

  3. Skaitantis žmogus  – knygos. Knygos. Knygos. Keičiasi istorijos, keičiasi autoriai. Net mūsų skaitymas kinta: popierines knygas vis dažniau išmainome į elektronines. Bet knygos – jos išlieka labai svarbios. Tai įrodo ir ši „Skaitančio žmogaus“ skulptūra, pastatyta dar 1983 m. Ji primena apie senuosius Šiaulius, kuriuose veikė didelis spaudos centras, ir senuosius miesto knygynus. Kaip anuomet, taip ir dabar žmonėms skaitymas suteikia žinių ir išjudina fantaziją. Tad kokią knygą į ranką senajam skaitytojui įdėtumėte jūs? Pagalvokite, kol eisime prie kito objekto.
  4. Kambarys – patarlė byloja – lašas po lašo ir akmenį pratašo. O kas bus, jei dėsim centą prie cento? Tikriausiai pirmas į galvą šovęs atsakymas – litas arba euras. Jis dažniausiai teisingas. Tačiau šioje vietoje atsakymas kitoks – tai centų kambarys! Užeikite į Šiaulių akademijos Informacijos centrą ir į centų kambarį. Jis įkurtas artėjant euro įvedimui. Kambario sienos ir lubos išklijuotos centais. Iš monetų sukurtas Lietuvos žemėlapis: visas jo plotas nuklijuotas baltais centais, gyvenvietės – 10-ies, 20-ies ir 50-ies centų monetomis, o didieji miestai – metaliniais litais. Apsidarykite – kambaryje panaudota 157 130 monetų, bendra jų vertė – 3305 litai ir 65 centai. Visiškai vau. Ir tai dar ne viskas, mūsų laukia dar viena vieta – pirmyn. 
  5. Labirintas – tikriausiai ne tik Šiauliečiai, bet ir daugelis Lietuvos gyventojų žino ar bent yra girdėję apie Šiaulių „Lapės“ skulptūrą. Bet ar žinojote, kad jos pašonėje įsikūręs dar vienas meno kūrinys? Visai šalia pūpso akmeninis energetinis labirintas. Jis neklaidina, priešingai, turi vieną taką su aiškia pradžia ir pabaiga. Ne veltui labirintas tapo paskutiniu mūsų maršruto sustojimu. Juo eikite neskubėdami ir tai padės atsipalaiduoti. Koncentruodamiesi į ramų ėjimą, geometrines formas galite panirti į lengvą meditaciją, atsipalaiduoti ir sumažinti stresą. Išbandykite, tik prieš leisdamiesi juo, įvertinkite oro sąlygas, mat žemė gali būti drėgna ir smigti vežimėlių ratai ar batai.
     
Labirintas

 

Sužinokite, ką gali papasakoti Kauno, Klaipėdos, Vilniaus, Panevėžio, Utenos, Telšių, Alytaus, Tauragės ir Marijampolės miestai.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.