Po tvarų žingsnį – visų labui: kokius žingsnius žengia „Swedbank“

Tvarumas „Swedbank“ yra strateginės svarbos sritis, kuri lemia mūsų verslo sprendimus ir procesus, formuoja socialinės atsakomybės ir verslo etikos pagrindus.

Integruodami tvarumo principus į savo veiklą, mes siekiame sumažinti neigiamą poveikį, kurį tiesiogiai ar netiesiogiai gali sukelti mūsų veikla. Taip pat – skatinti pozityvius pokyčius tose srityse, kuriose turime didžiausią poveikio potencialą ir kompetenciją.

Norėdami prisidėti prie Jungtinių Tautų darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimo, jau žengėme ne vieną žingsnį tiek organizacijos viduje, savo pačių kasdienėje veikloje, tiek kurdami produktus ir teikdami paslaugas savo klientams bei suteikdami galimybę jiems prisidėti prie tvaresnio rytojaus.

SDG's

1 žingsnis: darbuotojų gerovė

darbuotojai

Siekiame sukurti įtraukiančią ir tvarią darbo aplinką ir atmosferą. Vertiname darbo laiko ir vietos lankstumą – tai padeda mūsų darbuotojams išlaikyti pusiausvyrą tarp darbo ir asmeninio gyvenimo. Mums rūpi darbuotojų gerovė ir mes padedame ją palaikyti įvairiais būdais, pavyzdžiui, fizinio aktyvumo skatinimu, sveikatos patikra, sveikatos draudimu, galimybe po pamokų atsivesti vaikus į laisvalaikio erdvę.

Padedame savo darbuotojams augti sudarydami galimybes dalyvauti įvairiuose mokymuose, profesinio tobulėjimo programose, karjeros konsultacijose. Kuriame įtraukią ir atvirą darbo aplinką, vertiname savo darbuotojų įvairovę ir netoleruojame jokios diskriminacijos

2 žingsnis: poveikis aplinkai

poveikis aplinkai

Siekiame sumažinti neigiamą poveikį aplinkai, kurį sukelia mūsų veikla. Nuolat matuojame savo CO2 emisijas, energijos sunaudojimą ir kitus rodiklius. Ieškome tvarių ir aplinką tausojančių darbo priemonių, edukuojame darbuotojus apie klimato kaitos keliamus iššūkius ir skatiname tvarų gyvenimo būdą. Pavyzdžiui, per 2020 m., palyginti su 2019 m., tiek bendrą, tiek tenkančią vienam darbuotojui, CO2 emisiją sumažinome apie 40 procentų. Visos mūsų sugeneruojamos CO2 emisijos yra kompensuojamos. Taip pat visuose savo pastatuose naudojame 100 proc. žaliąją energiją.

2020 metais „Swedbank“ grupė išsikėlė tikslą – iki 2030 m. 60 proc. sumažinti tiesiogines emisijas (šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą), palyginti su 2019 metais. Šios emisijos daugiausiai yra susijusios su „Swedbank“ darbuotojų verslo kelionėmis ir pastatų išlaikymu bei pastatų eksploatavimu.

3 žingsnis: produktai ir paslaugos

namai

Norime, kad mūsų siūlomos paslaugos padėtų mūsų klientams gyventi tvariau. Todėl kasmet pristatome vis naujus finansinius produktus, kurie leistų žmonėms ir įmonėms tausoti aplinką bei mažinti neigiamą poveikį. 

Šiuo metu išskirtinėmis sąlygomis gyventojai ir verslas gali pasinaudoti įsigydami aplinkai draugiškus naujus ar naudotus automobilius. Palankiomis sąlygomis finansuojame nuosavos saulės elektrinės įsirengimą ar nutolusios įsigijimą. Gyventojai gali kreiptis ir dėl išskirtinių sąlygų būsto energiniam efektyvumui gerinti skirtų sprendimų finansavimui.

4 žingsnis: finansinė edukacija

edukacija

Įvairūs Lietuvos gyventojų finansinio raštingumo kompetencijų tyrimai rodo, kad finansiniam išsilavinimui mūsų šalyje iki šiol nėra skiriama pakankamai dėmesio. Finansinis raštingumas yra vienas iš tvarios ir klestinčios valstybės pagrindų, todėl „Swedbank“ aktyviai vykdo įvairias edukacines veiklas, skirtas įvairaus amžiaus gyventojams.

Edukacine moksleivių veikla rūpinamės Finansų laboratorijoje – unikalioje erdvėje, kurioje išmaniai ir įdomiai galima susipažinti su pagrindinėmis ekonomikos ir asmeninių finansų valdymo temomis. Vaikus su finansų pasauliu kviečiame susipažinti mūsų išleistoje finansinio švietimo knygoje „Pinigai ir kiti Gilučių šeimos reikalai“. 1–12 klasių moksleivius taip pat pakvietėme į didžiausią nuotolinę pamoką „Mokonomika“, kurioje – daugiau nei 20 įvairių sričių ekspertų pasakojo apie kūrybą, tvarumą, finansinį raštingumą, ekonomiką bei kitas aktualias temas.

Na, o visi besidomintys finansiniais klausimais ar jų turintys gali diskutuoti „Facebook“ grupėje „Pinigai ir reikalai“. 

5 žingsnis : lygios galimybės

lygios

Ilgą laiką dirbdami lygių galimybių srityje, siekiame visiškai panaikinti atlyginimų skirtumą tarp tas pačias pareigas užimančių vyrų ir moterų. Šiuo metu jis yra mažesnis nei 1 procentas. Siekdami išlaikyti šį rodiklį visose komandose, įtraukėme jį tarp tikslų, kuriuos turi pasiekti įvairių lygių vadovai. Taip pat siekiame užtikrinti lyčių balansą vadovaujančiose pareigose. Tarp visų lygių vadovų šiuo metu turime 56 proc. moterų ir 44 proc. vyrų.

„Swedbank“ iniciatyva gimė kampanija „Žalia šviesa“, kuria skatinama mažinti atlyginimų atotrūkį tarp lyčių bei didinti visuomenės sąmoningumą. Bendradarbiaudami su visuomeniniais partneriais siekiame kelti diskusijas lyčių lygybės temomis ir skatinti pažangą šalies lygiu. Kartu su „Global Lithuanian Leaders“ inicijavome moterų lyderystės platformą Profesionalės.lt.

6 žingsnis: socialinės iniciatyvos

socialinės iniciatyvos

Pozityvių pokyčių visuomenėje mes siekiame ne tik per savo verslo sprendimus ir paslaugas, bet ir vykdydami įvairias socialines veiklas. Inicijuodami tokias veiklas ir dirbami su įvairiais visuomeniniais partneriais siekiame prisidėti prie finansinio, socialinio ir aplinkosauginio mūsų šalies tvarumo, visuomenės gerovės ir augimo. 

Siekdami padėti jaunam verslui augti, esame įkūrę verslumo platformą „Kiekvienas gali“. Projekto dalyviams siekiame pasiūlyti daug įvairaus edukacinio turinio, nuotolines konsultacijas su įvairių sričių ekspertais.

Aktyviai puoselėjame darbuotojų savanorystės projektą „Mums rūpi“, bendradarbiaujame su „Maisto banku“, moterų lyderystės platforma Profesionalės.lt. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.