Big Mac indeksas

Big Mac indeksas – tai indeksas, naudojamas siekiant įvertinti realius valiutų kursus, remiantis  „McDonalds“ restoranų tinklo mėsainio „Big Mac“ kainomis skirtingose šalyse.

Mėsainis pasirinktas kaip „universalus" produktas dėl jį sudarančių produktų įvairovės (mėsa, daržovės, duona, prieskoniai) bei todėl, kad juo prekiaujama apie 120 pasaulio šalių. „Big Mac" indeksą nuo 1986 m. sudaro britų savaitraštis „The Economist“.

Pagrindiniu indekso rodikliu laikoma mėsainio „Bic Mac“ kaina JAV doleriais (USD). Pavertus vietinę valiutą į USD galima palyginti, kurių šalių pinigai yra pervertinti, o kurių - per daug nuvertinti.

Tačiau ekonomistai atsargiai vertina šį indeksą dėl ribotų mėsainio galimybių objektyviai atspindėti šalies ekonomiką. Prie to prisideda skirtingi vartojimo įpročiai, paklausos lemiama kaina, skirtingos mokesčių sistemos, netgi ir paties mėsainio pardavėjo šalyje vykdoma kainų strategija, verslo ypatybės ar paties mėsainio dydis. Dėl minėtų ribotumų šis indeksas nėra patikimiausias rodiklis vertinant realius šalių kursus, tačiau yra puiki supaprastinta šio sudėtingo reiškinio iliustracija.
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.