Disponuojamos pajamos

Disponuojamos pajamos – tai pajamų dalis, kurias asmuo ar namų ūkis gali laisvai naudoti, sumokėjus asmeninių pajamų ir kitus privalomus mokesčius. Taigi, didėjant pajamų mokesčiams, disponuojamos pajamos mažėja.

Pagrindinis disponuojamų pajamų šaltinis yra darbo pajamos. Kiti šaltiniai gali būti įvarios socialinės išmokos (pašalpos, stipendijos ir pan.), pajamoms iš turto ir kt. Disponuojamų pajamų rodiklis ekonomikoje naudojamas vertinanat namų ūkių finansinę gerovę.

Praktinis pavyzdys: pagal darbo sutartį dirbančio asmens, kurio atlyginimas siekia 1000 eurų, disponuojamos pajamos apskaičiuojamos iš atlyginimo atėmus mokėtinus mokesčius. Šiuo atveju gyventojų pajamų mokestis sudaro 153,35 Eur, privalomasis sveikatos draudimas – 69,80 Eur, valstybės socialinio draudimo įmoka – 125,20 Eur. Todėl šios asmens disponuojamos pajamos siekia 651,65 Eur per mėnesį.
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.