Finansinė sveikata

Finansinė sveikata – tai mūsų žinios ir gebėjimai tvarkyti savo pinigus taip, kad jų pakaktų dabarties ir ateities poreikiams bei nenumatytiems atvejams. Gerai finansinei sveikatai užtikrinti svarbios yra finansinės žinios ir finansų valdymo įgūdžiai, kurie leidžia subalansuoti išlaidas bei pajamas ir kartu siekti ilgalaikių tikslų, pvz., sutaupyti lėšų senatvei.

Geros finansinės sveikatos elementus galima suskirstyti į penkias dalis:

  1. Kasdienis biudžetas. Pirmasis žingsnis į gerą finansinę sveikatą – deramas kasdienių finansų balansas, kuomet išlaidos kiekvieną mėnesį būna mažesnės nei pajamos.
  2. Finansinis saugumas. Siekiant užsitikrinti gerą finansinę sveikatą taip pat labai svarbu didinti savo atsparumą finansiniams netikėtumams. Vienas tokių būdų – draudimo bei įvairios teisinės sutartys, kurios leidžia apsaugoti tai, kas vertinga.
  3. Finansinė pagalvė. Finansinį atsparumą didina ir finansinis rezervas. Rekomenduojama turėti sukaupus bent 3 mėnesių pajamų dydžio santaupų sumą toms situacijoms, kuomet netikėtai sumažėja pajamos ar padidėja išlaidos.
  4. Protingas skolinimasis. Norint įgyvendinti didesnius finansinius tikslus, savų lėšų gali nepakakti. Tokiu atveju skolinimasis gali būti vienintelė galimybė tikslui pasiekti. Svarbu skolintis protingai, kad paskolos įmokos atitiktų finansines galimybes ir neapsunkintų įsipareigojimų vykdymo, net jei palūkanų normos padidėtų.
  5. Ilgalaikės finansinės nuostatos. Siekiant geros finansinės sveikatos svarbu numatyti, kaip patenkinti savo ilgalaikius poreikius. Svarbiausia turėti lėšų senatvei, o taip pat kaupti tikslams, kuriems, atmetus būtinąsias išlaidas, be finansinės įtampos vieno mėnesio pajamų nepakanka – kelionės, pomėgiai ir kt.

Jungtinių Tautų teigimu, gera finansinė sveikata suteikia saugumo ir finansų kontrolės jausmą, padeda lengviau įveikti finansinius sunkumus ir leidžia laisvai priimti tvarius finansinius sprendimus.

Daugiau sužinoti bei pasitikrinti savo finansinę sveikatą atlikus trumpą testą galite čia: www.finansinesveikata.lt

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.