Finansų makleris

Finansų makleris - asmuo, turintis teisę tam tikra (valstybės) nustatyta tvarka teikti finansinio tarpininkavimo paslaugas. Pagrindinė finansų maklerio veiklos esmė yra suvesti konkrečios finansinės paslaugos ar produkto pirkėją su jos pardavėju bei padėti sklandžiai vykti paslaugos ir atlygio už paslaugą apsikeitimui. Finansų maklerio teikiama paslauga - tai iš esmės teikiamos konsultacijos tam tikrais finansiniais klausimais, pavyzdžiui:

  1. Patarimai, dėl tinkamiausio investicinės idėjos įgyvendinimo laiko;
  2. Patarimai dėl bendros rinkų situacijos, krypties bei tendencijų;
  3. Pasiūlymai, kurią konkrečiai finansinę priemonę rinktis;
  4. Rinkos informacijos interpretavimas;
  5. Kiti vertybinių popierių rinkos klausimai.

Be abejo, tai į pelną orientuota veikla, tad finansų maklerio paslaugos yra mokamos, dažnai apmokamos komisinių mokesčių forma.

Norint tapti finansų makleriu, reikia išlaikyti Lietuvos banko organizuojamą finansų maklerių kvalifikacinį egzaminą.

 Finansų maklerių veiklą Lietuvoje prižiūri Lietuvos banko Priežiūros tarnyba, kuri:

  • išduoda finansų makleriams licencijas ir leidimus, stabdo ir panaikina jų galiojimą
  • stebi ir kontroliuoja, kad veikla būtų stabili, patikima, o finansų makleriai laikytųsi įstatymuose numatytos tvarkos
  • užtikrina, kad makleriai vykdytų savo įsipareigojimus.

Finansų makleris paprastai yra tapatinamas su finansų brokeriu. Iš esmės tai yra sinonimai, tiesiog pats žodis brokeris yra kilęs ir labiau vartojamas JAV bei Didžiojoje Britanijoje, o makleris - Vokietijoje.

Lietuvoje įprasta maklerį sieti su finansinių paslaugų teikimu, o brokerį - su draudimo ar nekilnojamojo turto rinkos paslaugų teikimu.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.