Gyvenimo ciklo fondai (GCF)

Gyvenimo ciklo fondai (GCF) dar vadinami nuo amžiaus priklausančiais fondais arba tikslinės datos fondais. Tai subalansuoti fondai, kurių turto sudėtis tampa vis konservatyvesnė, kuo arčiau yra to fondo dalyvių išėjimo į pensiją data. Artėjant išėjimo į pensiją datai fondo portfelyje mažėja rizikingesnių aktyvų, tokių kaip akcijos, ir didėja saugesnių aktyvų, (pavyzdžiui, obligacijų) dalis. Mažėjant tokio fondo rizikingumui, kartu mažėja ir lauktinas pelningumas.

Pagrindinė GCF idėja - pensijų kaupimo pradžioje prisiimti didesnę riziką ir pasiekti kuo didesnį investicijų pelningumą, o vėliau, priartėjus išėjimo į pensiją laikui, išsaugoti sukauptą turtą.

GCF atsiradimo priežastis - per mažas daugelio žmonių finansinis raštingumas ir dėl to atsirandantis netinkamas savo investicijų valdymas nesugebant perskirstyti ir diversifikuoti turimo investicinio portfelio. GCF tikslas - apsaugoti būsimus pensininkus nuo galimų klaidų, atsirandančių dėl ribotų finansinių žinių ar neveiksnumo.

GCF dažniausiai skirstomi į tikslinės datos (angl. target - date) ir tikslinės rizikos (angl. target - risk) fondus. Pasirašant tikslinės datos GCF sutartį,  nurodomi metai, kada ketinama išeiti į pensiją, o investicinio portfelio sudėtis kinta priklausomai nuo laiko, likusio iki išėjimo į pensiją. Tikslinės rizikos fondų idėja - galimybė dalyviui pasirinkti fondą, kuriame norima kaupti lėšas pensijai, pagal tris rizikos lygius: konservatyvų, vidutinio rizikingumo arba agresyvų fondą. Dalyvis gali pats pasirinkti pradinį fondą pagal savo amžių arba priimtiną rizikos lygį. Būsimieji pensininkai palieka portfelio valdymo darbą GCF valdytojui, kuris palaipsniui mažina fondo rizikingumą (nuo daugiau akcijų) link konservatyvesnio (su daugiau obligacijų).

Gyvenimo ciklo fondų privalumai:

  • Paprastas, suprantamas ir aiškus būdas kaupti senatvei. Esant mažam finansiniam išprusimui nereikia priverstinai mokytis ir domėtis ekonomika, rinkomis ar nuolat skirti laiko savo investicijų priežiūrai.
  • Profesionalus rūpinimasis kaupimu pensijai. Fondų valdytojai - savo srities profesionalai, kurių sukauptos žinios ir patirtis padės išvengti klaidų, dėl kurių sukaupta suma pensijai bus mažesnė.
  • Geresni investavimo rezultatai. GCF pasiekti rezultatai per pastarąjį laikotarpį yra geresni nei investicinių fondų rezultatai.
  • Tinkamesnis prisiimamos rizikos ir grąžos santykis skirtinguose gyvenimo etapuose.
  • Nereikia, pasiekus tam tikrą amžių, keisti fondo. Tokiu būdu eliminuojama rizika prarasti sukauptą sumą pensijai dėl netinkamu laiku pakeisto fondo.

Gyvenimo ciklo fondų trūkumai:

  • GCF gali būti brangesni nei įprasti pensijų fondai. GCF sudaro daug kitų investicinių fondų, kurie taiko tam tikrus atskaitymus. Dėl šios priežasties, didėja administraciniai mokesčiai ir mažėja investuotojams tenkanti grąža.
  • Dėl pakankamai didelės diversifikacijos, dažniausiai GCF pasiekia vidutinę grąžą ir retai gali pasigirti didele grąža. Tačiau tuo pačiu yra minimizuojama didelių nuostolių rizika.
  • Maža diversifikacija tarp valdytojų. Dauguma GCF neturi kito pasirinkimo ir investuoja į investicinius fondus, kurie priklauso tai pačiai valdančiajai įmonei.
  • GCF nėra patys tinkamiausi aukštą finansinį raštingumą turintiems investuotojams, kurie patys gali formuoti savo investicinius portfelius. GCF investavimo strategija gali tikti daugeliui, tačiau gerą finansinį supratimą turintis investuotojas gali turėti savo nuomonę, kuri ne visada sutampa su fondo valdytojo nuomone.
  • GCF valdyme išlieka žmogiškasis faktorius. Fondo valdytojai taip pat gali klysti ir dėl netinkamai pasirinktos investavimo strategijos gali nukentėti investuotojai. 

Šaltiniai:

Vertybinių popierių komisija, Swedbank

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.