Gyvenimo lygis

Tai bendroji šalies gyventojų materialinė ir finansinė gerovė. 

Gyvenimo lygį siekiama pamatuoti, t.y. kokybiškai įvertinti remiantis tokiais rodikliais, kaip pajamų, vartojimo išlaidų arba bendrojo vidaus produkto (BVP) vienam gyventojui dydis, finansinės galimybės įsigyti įvairių gėrybių, būsto įperkamumas ir išlaikymas, skurdo rodikliai, perkamoji galia, kainos ir kt.

Gyvenimo lygis įvairiose šalyse skiriasi, be to, jis gali skirtis ir nagrinėjant skirtingas gyventojų grupes šalies viduje. Gyvenimo lygį matuojant pagal BVP vienam gyventojui, neatsižvelgiama į turtinę diferenciaciją ir pajamų nelygybę, jų pasiskirstymą tarp šalies gyventojų. Taigi vidutinis gyvenimo lygis šalyje gali augti net ir tuomet, kai skurdas žemesniuose sluoksniuose tampa vis gilesnis, o turtingiausieji vis sparčiau ir sparčiau turtėja.  

Svarbu gyvenimo lygio termino nemaišyti su gyvenimo kokybe. Pastaruoju terminu apibūdinami ne tik materialūs kriterijai, bet ir žmogaus laisvė, teisinė lygybė, galimybė rinktis kokybišką darbą, išsilavinimą ir pan.

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.