Indeksinis fondas

Indeksinis fondas (angl. index fund) – tai investicinis fondas, kurio vieneto vertės kitimas apskaičiuojamas žvelgiant į tam tikro indekso vertės pokytį. Dažniausiai čia pasirenkami didieji finansų rinkų indeksai (pavyzdžiui, „S&P 500“, FTSE ir pan.). Vienas labiausiai paplitusių būdų įgyvendinti indeksinio fondo tikslą – investuoti turtą iš šio fondo į įmonių vertybinius popierius tokiomis pačiomis proporcijomis kaip ir indekse.

Indeksiniai fondai laikomi priešingybe aktyviai valdomiems fondams, nes nesiekia aplenkti konkretaus indekso, o tik lygiuojasi į jo dydį. Šio fondo valdymo esmė – siekti lyginamojo indekso pajamingumo, išleidžiant mažiausią įmanomą sumą. Taip pat įprastai indeksinio fondo valdymo mokestis būna mažesnis negu aktyviai valdomo fondo. 

Indeksinis fondas svyruoja tiek pat, kiek ir visa rinka, tad didžiausią įtaką kainai turi rinkose egzistuojančios rizikos. Tokio tipo fondo pajamingumas taip pat atitinka pastarąjį pasirinktos finansinės priemonės rodiklį. Taigi, palyginti su kitais fondais, investavimo rizika indeksinio fondo atžvilgiu yra itin maža, o valdymo išlaidos nedidelės. Tačiau čia neverta tikėtis aukštesnio pajamingumo nei rinkos vidurkis.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.