Investicinis bankas

Tradiciškai investiciniai bankai (IB) teikia įmonių finansų (angl. corporate finance) paslaugas: pritraukia kapitalą ir finansavimą kapitalo rinkose ir konsultuoja vykdant įmonių įsigijimų ir susijungimų sandorius (angl. mergers and acquisitions), taip pat tarpininkauja prekiaujant vertybiniais popieriais ir kitais finansiniais instrumentais banko arba kliento vardu, kuria išvestinius finansinius investicinius produktus, užsiima turto ir investicijų valdymu, rengia įmonių, kurių akcijomis prekiaujama vertybinių popierių biržose, ir kitų investicinių produktų tyrimus ar analizes (angl. research).

Tradicinės investicinės bankininkystės paslaugos daugiausiai apima kapitalo ir finansavimo pritraukimą kapitalo rinkose bei konsultavimą vykdant įmonių įsigijimų ir susijungimų sandorius. Tuo tarpu kertinės komercinės bankininkystės paslaugos yra indėlių surinkimas ir paskolų suteikimas. Tradiciškai IB indėlių nesurinkinėja ir patys paskolų nedalija.

Apžvelgiant didžiuosius pasaulio komercinius bankus ir investicinius bankus, jau ilgą laiką vyksta tendencija, kad komercinių bankų paslaugų portfelis pradeda apimti dalį anksčiau tik investiciniams bankams būdingų paslaugų, o tuo pat metu didieji pasaulio investiciniai bankai (daugelis jų yra JAV) pradeda teikti buvusias tradicines komercinių bankų paslaugas.

Todėl aiškios ribos tarp komercinio banko ir investicinio banko pamažu nyksta ir formuojasi nauja sąvoka – universalus bankas, kuris teikia tiek komercinės, tiek investicinės bankininkystės paslaugas.

Šaltinis:

Swedbank

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.