Išmokos vaikams

Išmokos vaikams – tai periodinės ir vienkartinės piniginės išmokos, skiriamos ir mokamos vaikams ir pilnamečiams asmenims, nėščioms moterims, vienam iš vaiko tėvų (globėjų) įstatymo nustatytomis sąlygomis ir tvarka. 

Nuo 2023 m. sausio 1 d. kiekvienam vaikui skiriama ir mokama 85,75 euro išmoka (vaiko pinigai) per mėnesį. Ji mokama visiems vaikams (nuo gimimo iki 18 metų ir ilgiau, jei mokosi pagal bendrojo ugdymo programą (įskaitant ir profesinio mokymo įstaigose besimokančius pagal bendrojo ugdymo programą ir pagal bendrojo ugdymo programą kartu su profesinio mokymo programa), bet ne ilgiau nei iki 23 metų.

Šeimos, kurios augina ir (ar) globoja 1 arba 2 vaikus, turi teisę gauti papildomai skiriamą išmoką vaikui, jeigu šeimos pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės negu 2 VRP (258 eurai): tokios šeimos papildomai gauna 50,47 Eur per mėnesį.

Šeimos, kurios augina ir (ar) globoja 3 ir daugiau vaikų, turi teisę gauti papildomą 43,26 Eur išmoka per mėnesį už kiekvieną vaiką nevertinant šeimos pajamų.

Neįgalumą turintiems vaikams papildomai mokama 43,26 išmoka per mėnesį.

Kai mama ar tėtis turi 12 mėn. darbo stažą per praėjusius dvejus metus, už 126 kalendorines dienas mokama motinystės išmoka per nėštumo ir gimdymo atostogas, sudaranti 77,58 proc. atlyginimo „ant popieriaus“.
Turint pakankamą stažą, už vieną mėnesį tėvystės atostogų išmokama Tėvystės išmoka. Ji yra 77,58 proc. gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio. Minimali tėvystės išmoka per mėnesį negali būti mažesnė nei 6 bazinės socialinio draudimo išmokos galiojusios praeitą ketvirtį iki teisės gauti išmoką atsiradimo dienos.

Neperleidžiamų vaiko priežiūros mėnesių laikotarpiu mokama 78 proc. išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio. Šis dydis apskaičiuojamas pagal asmens draudžiamąsias pajamas, gautas per 12 paeiliui einančių mėnesių, buvusių iki praėjusio mėnesio prieš teisės į išmoką atsiradimo mėnesį. Pavyzdžiui, vaiko priežiūros išmoka paskirta 2023 m. vasario mėnesį. Apskaičiuojant išmoką, bus vertinamos 2022 m. sausį – 2022 m. gruodį turėtos pajamos.  

Jei pasirenkama vaiką prižiūrėti iki jam sukaks 18 mėnesių, vaiko priežiūros išmokos dydis bus 60 proc. išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio. 

Pasirinkus vaiko priežiūros išmoką gauti iki vaikui sueis 24 mėnesiai, vaiko priežiūros išmokos dydis iki vaikui sueis 12 mėnesių bus 45 proc. išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio, o nuo 12 mėnesių iki vaikui sueis 24 mėnesiai – 30 proc. išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.

Jeigu gimė du ir daugiau vaikų, mokama bendra vaiko priežiūros išmokų suma negali būti didesnė kaip 78 proc. išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.

Jei asmuo jau gauna vaiko priežiūros išmoką ir dar įgyja teisę gauti motinystės ar vaiko priežiūros išmoką dėl kito vaiko gimimo, globos ar įvaikinimo, jam bus mokamos abi šios išmokos. Tačiau bendra išmokų suma negali būti didesnė kaip 78 proc. išmokos gavėjo palankesnio kompensuojamojo uždarbio dydžio, pagal kurį yra apskaičiuota motinystės arba vaiko priežiūros išmoka.

Jei esate nėščia moteris ir pagal Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymą neturite teisės gauti motinystės pašalpos, iki numatytos gimdymo datos likus 70 kalendorinių dienų Jums išmokama vienkartinė išmoka. Nuo 2023 01 01 ši išmoka siekia 315 Eur.

Kiekvienam gimusiam vaikui išmokama vienkartinė 11 bazinių socialinių išmokų dydžio suma – 539 Eur.

Įvaikintam vaikui, neatsižvelgiant į tai, kad jau buvo išmokėta išmoka gimusiam vaikui, skiriama vienkartinė 11 bazinių socialinių išmokų dydžio suma (539 Eur).

Kiekvienam privalomosios pradinės karo tarnybos kario vaikui jo tėvo ar motinos tarnybos laikotarpiu skiriama 1,5 bazinės socialinės išmokos dydžio (73,5 Eur) išmoka per mėnesį.

Nuo 2023 01 01 bazinės socialinės išmokos (BSI) dydis yra 49 Eur.


Šaltinis:
https://socmin.lrv.lt/lt/naujienos/nuo-metu-pradzios-didesnes-socialines-ismokos-2?lang=lt

https://www.sodra.lt/lt/naujienos/vaiko-prieziuros-ismokos-kas-keiciasi-nuo-2023-metu

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.