Kartelis

Kartelis – tai viena iš monopolijų formų, kai vienos šakos įmonių savininkai susivienija, siekdami dominavimo rinkoje ir maksimalaus pelno. Kartelio dalyviai gali susitarti dėl prekių realizavimo sąlygų, kainų, įmokų terminų, išlaikydami savo įmonių komercinį-gamybinį savarankiškumą, tačiau siekdami apriboti arba panaikinti tarpusavio konkurenciją. 

Pavyzdžiui, 2015 m. Lietuvoje karteliniame susitarime dalyvavo bendrovės „Multikino Lietuva“ ir „Cinamon Operations“. Jos sudarė draudžiamus susitarimus su didžiausią šalies kino teatrų tinklą valdančia bendrove „Forum Cinemas“. LR Konkurencijos tarybai atlikus tyrimą, už Konkurencijos teisės pažeidimą „Forum Cinemas“ skirta piniginė bauda.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.