Lygaus darbo užmokesčio diena

Lygaus darbo užmokesčio diena (angl. Equal pay day) - tai metų diena, kuomet moterų vidutinis metinis darbo užmokestis pasiekia vyrų vidutinį metinį darbo užmokestį gautą per praėjusius metus. Šis rodiklis apskaičiuojamas kaip metinių vyrų ir moterų vidutinių darbo užmokesčių skirtumo ir moterų vidutinio dienos darbo užmokesčio santykis.

Lygaus darbo užmokesčio diena pradėta fiksuoti 1996 metais, norint pabrėžti skirtumus tarp vyrų ir moterų darbo užmokesčių. Tačiau dėmesys šiems skirtumams buvo parodytas dar 1963 m. birželio 10 dieną, kai Jungtinėse Amerikos Valstijose buvo priimtas lygaus darbo užmokesčio aktas „Equal pay act", uždraudęs darbdaviams mokėti mažesnį darbo užmokestį už tą patį darbą moterims vien todėl, kad jos yra moterys.

Tarptautinė lygaus darbo užmokesčio tarp lyčių diena pasaulyje kasmet minima vieną iš pirmųjų metų mėnesių antradienių. Savaitės diena antradienis, pasirinktas norint simboliškai parodyti, kiek naujos savaitės dienų moteris turi dirbti, kad pasiektų parėjusios savaitės vyrų darbo užmokestį. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.