Marža

Maržos terminas yra vartojamas prekyboje, biržose, draudime ir bankuose. Bendrąja prasme reiškia kainų skirtumą, pavyzdžiui, pardavimo ir savikainos. Ekonomine prasme – tarpininko pelno norma.

Dažniausiai gyventojams su šiuo terminu tenka susidurti skolinantis. Palūkanų marža būsto paskolos sutartyse – tai skirtumas tarp galutinės klientui taikomos palūkanų normos ir bazinės palūkanų normos (pavyzdžiui, LIBOR, EURIBOR ir t.t.). Maržą bankas gauna kaip atlygį už darbą, prisiimamą riziką, ja padengia įvairius kaštus, susijusius su skolinimu, pvz.: paskolos dokumentų administravimą, darbuotojų darbą ir t. t.

Pavyzdžiui, būsto paskolos sutartyje nurodyta, kad jums taikoma 5,36 proc. palūkanų norma. Toje pačioje sutartyje turėtų būti detalizuojama, jog iš 8,36 proc. palūkanų 4,06 proc. sudaro bazinė palūkanų norma, o 2,3 proc. – marža. Marža yra nekintanti palūkanų dalis, prie kurios pridedama kintanti bazinė palūkanų norma.

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.