Mokesčio lengvata

Mokesčio lengvata – tai mokesčio mokėtojui įstatymo nustatytos išskirtinės apmokestinimo sąlygos. Tai gali būti atleidimas nuo tam tikro mokesčio, jo dydžio sumažinimas arba mokesčio mokėjimo termino atidėjimas išskaidant jį dalimis. Lengvata yra privilegija mokesčio mokėtojui, išskiriant jį pagal tam tikrus požymius.

Valstybė taiko mokesčių lengvatas, kai siekia:

•    apsaugoti mažesnes pajamas gaunančius asmenis. Pavyzdžiui mažesnis pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas pirmojo būtinumo paslaugoms, kaip šilumos energija ir vaistai.
•    paskatinti tam tikras verslo šakas arba padidinti jų konkurencingumą. Pavyzdžiui, Lietuvoje lengvatinis pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas taikomas apgyvendinimo viešbučiuose paslaugoms. Tokiu būdu siekiama paskatinti atvykstamąjį turizmą šalyje ir pagerinti Lietuvos viešbučių konkurencingumą regione.
•    paskatinti tam tikrą gyventojų elgseną. Pavyzdžiui, Pagal šiuo metu galiojantį gyventojų pajamų mokesčio įstatymą, sumokėtoms gyvybės draudimo įmokoms taikoma gyventojų pajamų mokesčio lengvata (GPML), t.y. pasibaigus kalendoriniams metams, galima susigrąžinti gyventojų pajamų mokestį (20 proc. už įmokas, sumokėtas per kalendorinius metus) nuo sumokėtų gyvybės draudimo įmokų.

Mokesčių lengvatos praktiškai pritaikomos keliais būdais – tiesiogiai ir netiesiogiai.

Tiesioginis būdas yra priskaičiuoti mažesnes mokėtinų mokesčių sumas. Pavyzdžiui, priklausomai nuo pajamų lygio pritaikant neapmokestinamų pajamų dydį, iš gautų darbo pajamų gali būti atskaitytos mažesnės gyventojų pajamų mokesčio sumos. Dėl to darbuotojas gauna didesnes grynąsias pajamas. Arba dėl lengvatinio 5 proc. pelno mokesčio tarifo įmonė sumoka mažesnę pelno mokesčio sumą į valstybės biudžetą nei turėtų tai padaryti jai taikant standartinį 15 proc. pelno tarifą.

Netiesiogiai lengvatos veikia per mažesnes paslaugų ir prekių kainas. Pavyzdžiui, knygoms taikomas lengvatinis 9 proc. PVM tarifas, dėl to knygos pirkėjams kainuoja pigiau nei kainuotų šiems leidiniams taikant standartinį 21 proc. PVM tarifą.
Kitas būdas yra susigrąžinti dalį jau sumokėtų mokesčių. Pavyzdžiui, Lietuvoje pagal fizinių asmenų gyventojų pajamų mokesčio įstatymą, studentas arba vienas iš jo tėvų iš savo metinių apmokestinamųjų pajamų gali atsiimti per mokestinį laikotarpį sumokėtas įmokas už studijas. Tokiu būdu deklaravus metines pajamas ir sumokėtas įmokas už studijas, galima susigrąžinti dalį sumokėto gyventojų pajamų mokesčio.
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.