Neapmokestinamasis pajamų dydis

Neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) – gyventojų pajamų mokesčiu neapmokestinama fizinių asmenų pajamų dalis. Ji atimama iš pajamų sumos prieš išskaičiuojant gyventojų pajamų mokestį.

NPD taikomas tik su darbo santykiais arba jų esmę atitinkančiais santykiais susijusioms pajamoms (darbo užmokesčiui, priedams, priemokoms). Mokestiniu laikotarpiu taikomas mėnesio NPD apskaičiuojamas atsižvelgiant tik į pagrindinį darbo užmokestį, priedus ir priemokas.

Gyventojams, kurių su darbo santykiais susijusios pajamos per mėnesį neviršija minimaliosios mėnesinės algos (MMA), galiojusios 2023 m. mokestinio laikotarpio sausio 1 dieną, vieno dydžio (840 Eur), taikomas mėnesio NPD – 625 Eur.

Gyventojams, kurių su darbo santykiais susijusios pajamos per mėnesį yra didesnės nei 1 MMA, tačiau neviršija 1 926 Eur sumos, taikytinas mėnesio NPD apskaičiuojamas pagal formulę:

  • Mėnesio NPD = 625 – 0,42 × (gyventojo mėnesio su darbo santykiais susijusios pajamos – 840 Eur (MMA, galiojančios 2023-01-01, 1 dydis)).

Gyventojams, kurių su darbo santykiais susijusios pajamos per mėnesį yra didesnės nei 1 926 Eur suma, taikytinas mėnesio NPD apskaičiuojamas pagal formulę:

  • Mėnesio NPD = 400 – 0,18 × (gyventojo mėnesio su darbo santykiais susijusios pajamos – 642 Eur).

Kai pagal pateiktas formules apskaičiuotas NPD yra neigiamas, laikoma, kad jis lygus 0.

Pasibaigus mokestiniam laikotarpiui, gyventojui taikytinas NPD perskaičiuojamas atsižvelgiant į kitas jo per metus gautas pajamas. Dėl per didelio mokestiniu laikotarpiu pritaikyto NPD išskaičiuota per maža mokesčio suma turi būti grąžinta į šalies biudžetą. 

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.