Palūkanų bazė

Tai viena iš kredito palūkanų normos sudedamųjų dalių.

Paimti paskolą nusprendusiam gyventojui apskaičiuojamą palūkanų normą sudaro dvi dalys – palūkanų bazė ir marža. Maržos dydis paprastai nustatomas individualiai ir priklauso nuo paskolą imančio gyventojo finansinių galimybių ir laikotarpio kuriam skolinamasi bei apima finansų institucijos operacinius kaštus, patiriamuss išduodant ir aptarnaujant paskolą. Tuo tarpu palūkanų bazė yra fiksuota ir visiems vienoda. Ji priklauso nuo to, kokia valiuta imama paskola, bei nuo paskolos palūkanų rūšies. Pasirinkti galima kintamąsias arba fiksuotas palūkanas. Palūkanų rūšis lemia palūkanų bazės nustatymo metodą.

Fiksuotų palūkanų bazė apskaičiuojama remiantis palūkanų normų apsikeitimo sandoriais (angl. interest rate swap - IRS).

Kintamųjų palūkanų atveju paskolos palūkanų bazė sutampa su pasirinkto laikotarpio tarpbankine palūkanų norma, rodančia, kokia kaina bankai skolina pinigus vieni kitiems atitinkama valiuta. Jeigu paskola imama eurais, naudojama tarpbankinė EURIBOR norma.

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.