Paskolos aptarnavimo rodiklis (PAR)

PAR – pinigų suma, išleidžiama visų turimų, įskaitant ir naujai svarstomos, paskolų daliai grąžinti ir palūkanoms mokėti kas mėnesį, išreikšta procentais nuo mėnesio grynųjų pajamų.

Teikiant prašymą paskolai gauti, vertinamos finansinės galimybės prisiimti (papildomą) įsipareigojimą. Vienas iš rodiklių, padedančių tai padaryti, yra PAR. Gautasis rodiklis lyginamas su finansinės institucijos vidaus taisyklėse ir tvarkose apibrėžtomis normomis. Paprastai rekomenduojama, jog mėnesiniai finansiniai įsipareigojimai turėtų neviršyti 30 - 40 proc. gaunamų pajamų.

Tarkime, šeimos grynosios mėnesines pajamos – 1243 Eur/mėn. Jūs kreipėtės dėl būsto paskolos, kurios apskaičiuota mėnesinė įmoka bus apie 348 Eur/mėn., turite vartojamąją paskolą banke X, kurios mėnesinė įmoka – 156 Eur/mėn., taip pat naudojatės banko Y kreditine kortele, kurios limitas – 1448 Eur (sąlyginė įmoka ~ 40 Eur/mėn.).

PAR = (348+156+40)/1243*100%=44%

Vadinasi, 44% pajamų skiriami turimiems ir svarstomiems įsipareigojimams.

Šaltinis:

„Swedbank“

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.