Renta

Renta –  periodiški mokėjimai valstybei nusipelniusiems asmenims ar turto savininkams už naudojimąsi jų žeme ar kitu turtu, pavyzdžiui, gamybos ištekliais.

Skiriamos kelios rentos rūšys:

  1. Žemės renta – žemės savininkų pajamos už teisės naudotis jų žemės nuosavybe perleidimą.
  2. Valstybinė renta – valstybiniai mokėjimai šaliai nusipelniusiems asmenims (signatarams, prezidentams ar buvusiems sportininkams).
  3. Ekonominė renta – už gamybos veiksnius (žmogaus talentą, unikalią įrangą ir pan.) gaunamų pajamų dalis, didesnė už veiksnių alternatyviuosius kaštus, t.y. gamybos veiksnio teikiamų pajamų ir jo reprodukcijos sąnaudų skirtumas. Paprasčiau tariant, tai savininko už gamybos veiksnio naudojimą gaunamos grynosios pajamos.

Bendrai žiūrint, renta yra reguliariai gaunamos pajamos, nesusijusios su darbo santykiais/verslu, kitaip tariant, nedarbinės pajamos.

Pavyzdžiui, jeigu žemės savininkas nuomoja savo žemės sklypą ir už tai gauna 200 Eur per mėnesį, šios pajamos ir bus žemės renta. Tiesa, nuo jos dar bus atskaičiuojami mokesčiai valstybei.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.