Skolintų vertybinių popierių pardavimas

Skolintų vertybinių popierių pardavimas (angl. short sale, selling short) – fiziniam arba juridiniam asmeniui nepriklausančių vertybinių popierių pardavimas. Jis vykdomas spekuliuojant, kad parduodamo turto kaina kris. Pelnas iš tokio sandorio gaunamas pirma pasiskolinant vertybinius popierius iš kreditoriaus, o tada juos parduodant. Kainai kritus, iš naujojo savininko jie įsigyjami pigiau ir grąžinami kreditoriui su palūkanomis.

Jei vertybinio popieriaus vertė tarp pirmojo pardavimo bei išpirkimo pakyla, tuomet investuotojas, pasiskolinęs vertybinius popierius, patiria nuostolių. Taip pat skolinantis turtą dažniausiai imamas mokestis, kuris ilgesniu laikotarpiu kinta: jį galima prilyginti palūkanų mokesčiui. 

Skolintų vertybinių popierių pardavimas laikomas aukštos rizikos investicija. Taip yra todėl, kad galima nesunkiai išlošti, tačiau lygiai taip pat tikėtina patirti didelių nuostolių dėl kainos svyravimų. Svarbu žinoti, kad šiuo atveju pelnas yra ribotas dėl galimo vertybinio popieriaus kainos kritimo, tačiau nuostolis neribotas, nes akcija gali brangti neribotą skaičių kartų.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.