Socialiai atsakingas investavimas (SAI)

Socialiai atsakingas investavimas (SAI) - tai investavimo būdas, kuris pasižymi siekiu ne tik generuoti papildomą finansinę grąžą, bet ir kurti visuomenės socialinę gerovę.

Socialiai atsakingi investuotojai siekia padidinti įmonės pelningumą, tuo pačiu atsižvelgdami į savo investicijų kuriamą poveikį gamtai ir visuomenei. Tai reiškia, jog investuotojas stengiasi aplenkti įmones, kurių veikla turi tam tikrą neigiamą socialinį poveikį (pavyzdžiui, tabako, alkoholio, karinės pramonės, ginklų gamybos ir panašios įmonės).                     

Daugelio tyrimų rezultatai įrodo, jog SAI strategijos pasirinkimas  nesumažina ekonominės naudos investuotojams. Be to, nemaža dalis SAI atstovai pabrėžia, jog tokia strategija, atsižvelgianti į aplinkosaugos, socialinius ir valdymo aspektus, sukuria papildomus investavimo riziką kontroliuojančius mechanizmus, mažinančius bendrą visos investicijos riziką.

Pirmieji žinomi etiški investicinių portfelių valdytojai 1948 metais priklausė Anglijos bei Metodistų bažnyčioms ir Religinių sektų šalininkų draugijoms. Jie į savo investicinius portfelius neįtraukdavo viešai platinamų įmonių akcijų, jeigu jų veikla prasilenkdavo su bažnyčios vertybėmis. Pavyzdžiui, neinvestuodavo į tokias verslo šakas kaip alkoholis, tabakas, gynyba ir azartiniai žaidimai.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.