Stagfliacija

Tai ekonominė situacija, kuri išsiskiria besitęsiančia aukšta infliacija, augančiu nedarbo lygiu ir nedidėjančia prekių ir paslaugų paklausa. Tokią situaciją gali lemti pasiūlos šokas, pavyzdžiui, smarkiai pakilusi energetinių išteklių kaina.

Stagfliacija buvo fiksuojama praeito amžiaus septintajame dešimtmetyje JAV ir Jungtinėje Karalystėje, vėliau pasireiškė Sovietų Sąjungoje paskutiniais jos gyvavimo metais ir tęsėsi keletą metų jai žlugus.

Nuo 2022 m. pradžios ekonomistai visame pasaulyje kalba apie stagfliacijos tikimybę dėl COVID-19 sutrikdytų tiekimo grandinių, JAV ir Europos centrinių bankų taikytos pinigų skatinimo politikos, geopolitinio nestabilumo ir išaugusių žaliavų kainų. Pasaulio banko prognozėmis, labiausiai nuo stagfliacijos nukentėtų besivystančios šalys Azijos, Afrikos ir Pietų Amerikos regionuose, ypač su aukštu valstybės skolos lygiu.

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.