Tarpuskaita arba kliringas

Tai atsiskaitymų negrynaisiais tarp finansinių institucijų, jų ir bendrovių bei įstaigų sistema, kuri pagrįsta savitarpio mokėjimų, reikalavimų ir įsipareigojimų įskaita. Kitaip tariant, tai yra procesas, kurio metu vyksta pinigų pervedimai (įskaitos) tarp rinkos dalyvių. Šis procesas sudaro kito – atsiskaitymų – proceso dalį.  

Pačiame tarpuskaitos procese dalyvauja bent 3 dalyviai: siuntėjas/siuntėjo finansų institucija, vadinamieji tarpuskaitos namai ir gavėjas arba gavėjo finansų institucija. Tarpuskaitos arba mokėjimų namai yra elektroninė automatizuota atsiskaitymų sistema. Kiekvienas bankas turi tarpuskaitos sąskaitą tarpuskaitos namuose ir tarpuskaitos sąskaitą, esančią pačiame banke.

Tarkime, kad gyventojas Jonas nori pervesti lėšų iš savo sąskaitos, esančios banke A, į Petro sąskaitą, esančią banke B. Tokiu atveju bankas A pirmiausiai perves pinigus iš Jono sąskaitos į savą tarpuskaitos sąskaitą, o iš pastarosios pinigai keliaus į banko A tarpuskaitos sąskaitą, esančią tarpuskaitos namuose. Po to pinigai bus pervesti į tuose pačiuose tarpuskaitos namuose esančią banko B tarpuskaitos sąskaitą . Iš čia bus padarytas pervedimas į tarpuskaitos sąskaitą, esančią banke B. Iš jos pinigai galiausiai pateks į Petro sąskaitą.

Tarpuskaitos operacijos vyksta tik tarp atskirų rinkos dalyvių (šiuo atveju finansų institucijų), t.y. įskaitymai per mokėjimų namus vyksta tik pervedant lėšas iš vieno banko sąskaitos į kito banko sąskaitą.  Tokia operacija nevyksta vykdant pavedimus tarp to paties banko sąskaitų.

Tarpuskaitos operacijos užtrunka tam tikrą laiką ir yra vykdomos periodiškai, iš anksto nustatytu metu. Dėl to pervestos lėšos kartais matomos tik kitą dieną, pavedimai nevykdomi poilsio dienomis ir pan.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.