Taupymo lakštai

Tai valstybės siūloma investavimo priemonė mažmeniniams investuotojams (visų pirma šalies gyventojams), kurios tikslas – suteikti saugią investavimo alternatyvą bei paskatinti finansinių priemonių rinkos plėtrą.

Kaip ir obligacijos, taupymo lakštai yra Vyriausybės vertybiniai popieriai. Tačiau pagrindinis skirtumas tarp jų – taupymo lakštai yra skirti mažmeniniams investuotojams, kurie galbūt nenori dėti turimų pinigų į bankų indėlius. Be to, investuotojai, įsigiję taupymo lakštų, nemoka su jų įsigijimu susijusių vertybinių popierių sandorio sudarymo, taupymo lakštų saugojimo, vertybinių popierių sąskaitos atidarymo mokesčių. Už juos tai padaro valstybinės finansų institucijos (pavyzdžiui, Finansų ministerija).

Palūkanos už taupymo lakštus būna kiek mažesnės nei už obligacijas ar indėlius bankuose. Taigi tai yra mažos rizikos investicija. Kadangi taupymo lakštais neprekiaujama antrinėse rinkose, jų vertė ir pajamingumas iki išpirkimo nesikeičia. Dažniausiai išpirkimas vyksta po vienų metų, tačiau įmanoma įsigyti taupymo lakštų, išperkamų ir po kelerių metų.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.