Valstybės kredito reitingas

Valstybės kredito reitingas - viešai paskelbtas valstybės gebėjimo laiku padengti savo skolinius įsipareigojimus įvertinimas, pagrįstas detalia finansine analize ir istoriniais duomenimis, kurį parengia kredito agentūra. Aukščiausias suteikiamas kredito reitingas paprastai yra AAA (arba Aaa), simbolizuojantis aukščiausią investicijų saugumo lygį. Žemiausias kredito reitingas - D, reiškia įsipareigojimų nevykdymą arba kitaip tariant nemokumą. Valstybes vertina ir jų kredito reitingus pateikia trys pagrindinės kreditų reitingų agentūros: „Moody's Investors Service", „Standard & Poor's" (S&P) ir „Fitch". Kredito reitingų agentūrų tikslas - pateikti objektyvius ir aiškius reitingus, kurie būtų lengvai palyginami pagal finansinius instrumentus ar jų išpirkimo terminus, taip pat leistų palyginti skirtingas pramonės šakas ar skirtingas valstybes.

Valstybių kredito reitingai yra sudaromi atsižvelgiant į tris pagrindinius aspektus: valstybės skolą, išreikštą procentu nuo bendrojo vidaus produkto, biudžeto deficitą (pinigų kiekis, kuriuo valstybės išlaidos viršija pajamas) ir valstybės paskolos aptarnavimo naštą (procentinis rodiklis, parodantis, kokią valstybės pajamų dalį sudaro už valstybės paskolą mokamos palūkanos).

Kredito reitingus galima vertinti kaip tam tikrą nuomonę, išreikštą skaičiais, kuri įvertina besiskolinančios valstybės galimybes įvykdyti prisiimtus skolinius įsipareigojimus.

Kredito reitingai suteikia investuotojams (valstybės kreditoriams) koncentruotą informaciją apie skolininko gebėjimą vykdyti savo finansinius įsipareigojimus. Kredito reitingai turi didelę reikšmę finansų rinkose dėl šių pagrindinių priežasčių:

  • nors reitingai pagrįsti sudėtingais vertinimais, jais lengvai ir greitai gali pasinaudoti investuotojai, nepaisant jų patirties ir veiklos pobūdžio.
  • kredito reitingų agentūros turi gerą reputaciją ir, rinkos dalyvių supratimu, teikia nešališką duomenų analizę.

Valstybės kredito reitingai gyventojui gali būti aktualūs, jei jis galvoja investuoti į vyriausybės vertybinius popierius - kredito reitingai parodo investicijos riziką, o kartu gali sufleruoti ir apie tikėtiną investicinę grąžą. Pavyzdžiui, jei valstybė turi žemesnį nei BBB- arba Baa3 reitingą, tokių valstybių vertybiniai popieriai yra laikomi spekuliaciniais arba neinvesticiniais. Tokių vertybinių popierių grąža, tikėtina, bus didesnė, tačiau ir rizika bus labai didelė. Ir atvirkščiai, jei valstybės reitingas aukštas, investicija į tokios valstybės vertybinius popierius bus mažiau rizikinga. Reiktų prisiminti, kad ekonomikoje neegzistuoja tokia investicija, kuri investuotojui teiktų garantuotą grąžą, todėl net aukščiausią reitingą (AAA) turinčių valstybių vertybiniai popieriai turi tam tikrą rizikos laipsnį.

Kredito reitingus galima būtų interpretuoti ir kaip valstybės skolinimosi kainą: kuo aukštesnis reitingas - tuo didesnė galimybė pasiskolinti pigiau. Taip pat reitingai parodo kaip šalies vyriausybė susitvarko su svarbiausiomis šalies problemomis - valstybės skola ir biudžeto deficitu.

2016 m. Standard & Poor's ir Fitch agentūros Lietuvai yra nustačiusios A-, o Moody‘s - A2 kredito reitingus. Šie vertinimai reiškia, kad šalies nemokumo rizika yra maža.

Pateikiame ilgalaikio skolinimosi reitingų, kuriais pagrindinės kredito reitingų agentūros vertina investicijų į valstybių vertybinius popierius riziką, lentelę:

Moody's S&P Fitch Ratings Apibūdinimas
Aaa AAA AAA Aukščiausias saugumo lygis
Aa1 AA+ AA+ Aukštas saugumo lygis
Aa2 AA AA
Aa3 AA- AA-
A1 A+ A+ Aukštesnis investicinis reitingas
A2 A A
A3 A- A-
Baa1 BBB+ BBB+ Žemesnis investicinis reitingas
Baa2 BBB BBB
Baa3 BBB- BBB-
Ba1 BB+ BB+ Neinvesticinis (spekuliacinis) reitingas
Ba2 BB BB
Ba3 BB- BB-
B1 B+ B+ Labai spekuliacinis reitingas
B2 B B
B3 B- B-
Caa1 CCC+ CCC Bloga būklė
Caa2 CCC -
Caa3 CCC- -
Ca CC CC Ypač spekuliacinis reitingas
C C C Galimas įsipareigojimų nevykdymas
- - DDD Įsipareigojimų nevykdymas
- - DD
- D D
Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.