2022 rugsėjis finansų rinkose: augantis stagfliacijos pavojus

2022-10-11

Rugsėjis buvo nepalankus mėnuo finansų rinkose. Pasaulio akcijų kainos eurais smuko daugiau kaip 7 proc. („MSCI All Country World“ indeksas). Pardavimo spaudimas tolygiai pasiskirstė tarp besivystančių ir išsivysčiusių regionų, tačiau mėnesio pabaigoje daugiausia smuko besivystančių rinkų akcijos. Euro kursas JAV dolerio atžvilgiu toliau mažėjo 2,5 proc. (-13,8 proc. šiemet) ir didžiąją mėnesio dalį buvo mažesnis už paritetą. Vyriausybių obligacijų pajamingumas reikšmingai kilo: JAV 10 metų obligacijų – 64 baziniais punktais, Vokietijos – 56 baziniais punktais. Tuo pat metu JAV vyriausybės 2 metų ir 10 metų obligacijų pajamingumų skirtumas toliau didėjo.

Finansų rinkose didėja įsitikinimas, kad daugelyje šalių gresia rimtas stagfliacijos pavojus. Euro zonoje pirmą kartą istorijoje užfiksuota dviženklė infliacija (VKI paaugo 10 proc.) nusmukdė akcijų rinkas ir kartu paskatino centrinį banką toliau agresyviai didinti palūkanų normas. Energetikos ir maisto produktai buvo pagrindinė kainų augimo priežastis. Priklausomybė nuo rusiškų dujų labiausiai paveikė Europą, o sabotažas „Nord Stream“ dujotiekyje tik dar labiau padidino nerimą rinkose.

Pasaulio centriniai bankai toliau beprecedenčiu greičiu didino palūkanų normas: FED ir ECB – 75 baziniais punktais, Anglijos bankas – 50 bazinių punktų, Švedijos centrinis bankas – 100 bazinių punktų. Kartu stiprėjo nerimas dėl pasaulinės recesijos, nes didesnių palūkanų normų tikimybė kenkia ekonomikos augimui. Rugsėjo pabaigos įvykiai Jungtinėje Karalystėje parodė, kad tokia aplinka gali sukelti prieštaravimų pinigų ir fiskalinės politikos srityse, kurie gali lengvai peraugti į krizę. Kol centrinis bankas didino bazines palūkanų normas, JK vyriausybė paskelbė mokesčių mažinimo planus, dėl kurių svaras sterlingų nuvertėjo beveik iki pariteto su JAV doleriu. Tada, siekdamas išgelbėti kai kuriuos JK draudimo ir pensijų fondus nuo įsipareigojimų nevykdymo po to, kai 30 metų trukmės vyriausybės obligacijų palūkanų norma padidėjo iki 5 proc., Anglijos bankas paskelbė pirksiantis rinkoje ilgalaikes vyriausybės obligacijas, kad atkurtų „tvarką“ rinkoje. Dėl to 30 metų trukmės obligacijų pajamingumai praktiškai per vieną kartą krito daugiau kaip 100 bazinių punktų.

Vis dėlto galima įžvelgti ir gerą dalyką: kai beveik visų rūšių turtas rinkose „perparduotas“ (oversold), sparčiai artėjame prie situacijos, kai „blogos naujienos yra geros naujienos“. Be to, nuo lapkričio akcijų rinkas palaiko sezoniškumo veiksniai.

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose rugsėjo mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.