Išankstinė senatvės pensija

Išankstinė senatvės pensija – tai išmoka, skiriama asmenims, kurie nėra sulaukę senatvės pensijos amžiaus ir negali rasti darbo. Išankstinė senatvės pensija skiriama nuolatiniam Lietuvos Respublikos gyventojui, kuriam kreipimosi dėl jos dieną iki senatvės pensijos amžiaus yra likę ne daugiau kaip 5 metai ir turinčiam ne mažesnį nei 30 metų socialinio pensijų draudimo stažą. Toks asmuo paskutinius 12 mėnesių iki kreipimosi dėl išankstinės pensijos turi būti registruotas bedarbiu darbo biržoje, negauti jokių kitų pensijų ir išmokų, nedirbti nei pagal darbo sutartį, nei narystės ar tarnybos pagrindu, nei savarankiškai, neūkininkauti.

Išankstinė senatvės pensija apskaičiuojama taip pat, kaip valstybinė socialinio draudimo senatvės pensija ir mažinama po 0,4 proc. už kiekvieną mėnesį, likusį iki senatvės pensijos amžiaus. Pavyzdžiui, jeigu asmeniui iki senatvės pensijos amžiaus liko 24 mėn., o apskaičiuota senatvės pensija yra 800 eurų, tai išankstinės senatvės pensijos mėnesio dydis bus sumažintas 76,8 Eur (800*0,004*24). Taigi išankstinė senatvės pensija tą mėnesį sieks 723,2 Eur.

Kai išankstinę senatvės pensiją gavęs asmuo sulaukia senatvės pensijos amžiaus, jam skiriama senatvės pensija mažinama 0,4 proc. už kiekvieną mėnesį, kurį asmuo gavo išankstinę senatvės pensiją. Tarkime, jei asmuo išankstinę senatvės pensiją gavo 24 mėn., paskirtoji senatvės pensija bus sumažinta 9,6 proc. (0,4*24), jei 12 mėn. – 4,8 proc. (0,4*12) ir t.t.

Šaltinis:

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, „Sodra“

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.