Kečupo finansai

Kečupo finansai – ironiškas apibūdinimas vertybinių popierių kainų analizavimui, kuomet atsižvelgiama tik į jų santykius, o ne konkretų dydį. Toks vertinimas pašiepiamas dėl paviršutiniškumo, nes vertybinių popierių kainos vertinamos pagal kitas finansinių aktyvų kainas, o ne fundamentalius konkretaus atvejo analizės rezultatus.
 
Terminas pradėtas vartoti po amerikiečių ekonomisto Lawrence‘o Summerso pastebėjimo apie „kečupo ekonomistus“, kurie „rodo, kad du pomidorų padažo buteliukai kainuoja dvigubai tiek, kiek vienas“ ir „iš to padaro išvadą, kad pomidorų padažo rinka yra visiškai efektyvi“.
 
Toks supaprastintas požiūris lyginamas su manymu, kad finansų rinką valdo paklausos ir pasiūlos dėsniai, todėl bendras kainų kritimas ar augimas laikomas racionaliu rinkos veikimu, kol išlaikomi kainų santykiai, o į svyravimų priežastis nesigilinama. Tai gali lemti prastesnį rizikos vertinimą.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.