Pirminis viešas akcijų siūlymas (IPO)

Pirminis viešas akcijų siūlymas, geriau žinomas kaip IPO (angl. initial public offering) – įmonės akcijų platinimas visuomenei, vykstantis pirmą kartą tos įmonės istorijoje. Jeigu akcijų siūlymas biržoje jau įvyko, tačiau pardavimui paleidžiamos papildomos akcijos, toks procesas vadinamas antriniu viešu akcijų siūlymu, arba SPO (angl. secondary public offering).

IPO yra svarbus įvykis ir pačioms įmonėms, ir investuotojams. Organizacijai IPO – puiki proga pritraukti papildomo kapitalo ir padidinti pasitikėjimą organizacijos veikla. Kita vertus, anaiptol ne kiekviena įmonė gali vykdyti sėkmingą IPO dėl išlaidų: procento, tenkančio IPO organizatoriui (akcijų platintojui), mokesčių biržai, papildomų žmogiškųjų išteklių, raportuojančių biržai bei investuotojams. Todėl IPO rekomenduojama daryti tik pasiekus tam tikrą įmonės dydį bei skaidrumo lygį.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.