Kokių pamokų 2021 m. jau atnešė investuotojams?

2021-04-21

Metų pradžią daugelis žmonių pasaulyje sutiko savo namuose, užsidarę nuo koronaviruso pavojų ir paisydami griežto karantino. Panašu, kad dalis Lietuvos gyventojų kitus Naujuosius metus jau galės švęsti naujuose namuose, nes per pastaruosius mėnesius be sustojimo auga nekilnojamojo turto sandoriai. 

NT lyderiauja, vertybiniai fondai įgauna pagreitį

Tačiau stebėtis nereikėtų, nes investicijos į nekilnojamąjį turtą lietuviams yra kone priimtiniausias investavimo būdas, o į vertybinius popierius yra investavęs tik mažiau nei kas dešimtas lietuvis. Tiesa, praėjusiais metais aktyviai į akcijas investuojančių gyventojų skaičius augo, o „Swedbank“ klientai sudarė net penkis kartus daugiau sandorių nei dar ankstesniais metais. Prekyba vertybiniais popieriais aktyvesnė buvo visose Baltijos šalyse, čia privačių klientų prekybos akcijomis sandorių skaičius išaugo iki 8 kartų.
 
Svarbu atsiminti, kad norint pasiekti geriausių investavimo rezultatų, ekspertai pataria pradėti investuoti kuo ankstesniame amžiuje. Kaip sako nepriklausomas finansų ekonomistas Tautvydas Marčiulaitis, investuoti privalo ir gali kiekvienas, o taupymas be investavimo turi mažai prasmės. Nebent taupoma konkrečiam pirkiniui, kuris bus perkamas per ateinančius metus ar du.

Daugėja ir naujų fondų

Matydami augančias investuotojų į vertybinius popierius ir fondus gretas, bankai klientams pasiūlė naujų galimybių. Vasarį „Swedbank“ pristatė 12 naujų investicinių fondų, kuriuos valdo didžiausia Švedijos investicijų valdymo bendrovė „Swedbank Robur“. Jų fondų turto vertė viršija 166 mlrd. eurų. Swedbank Robur“ didelį dėmesį skiria tvariam investavimui, o dalies jų lėšos investuojamos remiantis Jungtinių Tautų Paryžiaus susitarimu dėl kovos su klimato kaita.
 
Kovą Lietuvos investuotojams buvo pristatyti dar keturi nauji „Swedbank Savings“ investiciniai fondai. Kaip ir kiti „Swedbank Robur“ investiciniai fondai, naujieji fondai taip pat kreipia dėmesį į tvarumą. Šių fondų tikslas yra stengtis suteikti ilgalaikę grąžą klientams bei prisidėti prie teigiamų visuomenės bei aplinkosaugos pokyčių.„Swedbank Savings“ investiciniai fondai yra fondų fondai (ang. Fund of Funds, FoF). Tai reiškia, kad jų investavimo portfelį sudaro kitų fondų vienetai. Tokia strategija naudojama platesniam turto diversifikavimui ir investavimo rizikų valdymui.  

Tvarumo tendencija tik ryškės

Minėti į tvarumą orientuoti fondai tik dar kartą pagrindžia tendenciją, kad būti netvariam verslui šiandien jau reiškia praradimus. Būtent šiais metais laukiama tvariai investuojančių fondų proveržio, o lyderio vėliavą čia, pasak ekspertų, neš Senasis žemynas. Rinkos ekspertai pataria nepamiršti ir Kinijos, kurioje investicijos į atsinaujinančius išteklius pernai augo geometrine progresija. Nors Azija pagal tvarias investicijas pirmąjį metų ketvirtį atsilieka nuo kitų regionų, padedant sparčiam Japonijos ir Kinijos augimui, šios investicijos šiemet turėtų kilti ir šiame regione.

„Varomoji visų šių pokyčių jėga yra didėjantis visuomenės sąmoningumas, iš žmonių kylantis spaudimas verslui ir politikos formuotojams prisidėti prie socialinių ar klimato kaitos problemų sprendimo. Iš esmės, tvarumas jau tampa neatsiejama investicinių sprendimų dalis. O stebint besiformuojančią praktiką, akivaizdu, kad tvarumo vaidmuo kapitalo rinkoms tik stiprės“, – sako Marius Ignotas, „Swedbank“ Finansų rinkų tarnybos vadovas.

Rizikos išlieka – būtinas atsargumas

Analitikai sutinka, kad tvarumas nebūtinai yra mažiau pelningas investavimo kelias, o kai kuriais atvejais – netgi priešingai. Daugelio nuomone,  tvarios investicijos nėra ribojantis veiksnys siekiant ilgalaikės investicinės grąžos. Bet svarbu nepamiršti, kad tvarumas nėra ir jokia panacėja, nes investavimo rizikos niekur nedingsta. 
 
Kartais gali atrodyti, kad suradote tą tikrąją aukso gyslą, ir visų investicijų nukreipimas į ją yra geriausia strategija. Tačiau „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis sako, kad tokia taktika gali pasiteisinti kurį laiką, gal net kelis kartus iš eilės, tačiau ilguoju laikotarpiu beveik visur ir visada sukuria prastesnį investicinės grąžos ir rizikos santykį.
 
„Ar tvarios, ar tradicinės investicijos, joms galioja ta pati taisyklė - nebūna didelės grąžos be didelės rizikos. Jei kažkas bando jums įrodyti, kad galite uždirbti dviženklę grąžą be jokios papildomos rizikos – meskite tokius pasiūlymus į šiukšlių dėžę“ – sako N. Mačiulis.

„GameStop“ pamokos

Net ir mažai investicijomis ar finansų pasauliu besidomintieji antroje sausio pusėje bent viena ausimi girdėjo tokius žodžius kaip „GameStop“ (GME), „Wall Street Bets“ ir „Reddit“. Istorija, kai socialinio  tinklo „Reddit“ vartotojai savo diskusijomis ir veiksmais nulėmė kelių JAV kompanijųakcijų kainų šuolius, pasak ekspertų, dar kartą parodė, kaip svarbu investuojant nepasiduoti socialiniuose tinkluose vyraujančioms nuotaikoms ir vengti prekybos tokiomis nepastoviomis  akcijomis. 
 
Pasak ekspertų, svarbu suprasti, kad investavimas – ilgalaikis procesas, kuris žmogaus, uždirbančio 1 tūkst. eurų į rankas, nei per naktį, nei per dešimtmetį nepadarys milijonieriumi. Prieš pradedant investuoti pirmiausia reikia nuspręsti, koks bus pagrindinis investicijų tikslas. Nuo to priklauso įvairūs dalykai – kiek pinigų per mėnesį skirti investavimui, kaip paskirstyti lėšas tarp skirtingų turto klasių ir kokias rinkoje siūlomas priemones pasirinkti.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.