Kaip išmokti investuoti?

2023-08-30

Naudingos nuorodos:

Išmokus taupyti ir sukaupus 3–6 mėnesių išlaidų dydžio finansinį rezervą bei turint atliekamų pinigų kitas logiškas žingsnis – išmokti pinigus auginti. Juolab dabar, kai daugelis ieško būdų, kaip santaupas apsaugoti nuo nuvertėjimo. Investavimas skamba tiek pat sudėtingai kaip ir programavimas. Tačiau ir vieno, ir kito išmokstama. Ekspertai neabejoja, kad tai gali padaryti kiekvienas, mokydamasis ir stengdamas suprasti principus bei procesus.

Įsisąmoninkite pagrindus

Svarbu suprasti, kad investavimas – ilgalaikis procesas, kuris žmogaus, uždirbančio 1 tūkst. eurų į rankas, nei per naktį, nei per 10 metų nepadarys milijonieriumi. Net kas mėnesį investuojant po 1 tūkst. eurų su 6 proc. grąža, po 10 metų jūsų pačių sunešti pinigai sudarys du trečdalius viso finansinio turto.

Šioje skaičiuoklėje galite pamodeliuoti įvairius teorinius savo investavimo ir grąžos variantus.

Tačiau investavimui nebūtina turėti dešimčių tūkstančių eurų per metus. Kartais būtent įsivaizdavimas, kad investuoti įmanoma tik turint dešimtis tūkstančių, kad tai procesas, nešantis didžiulį pelną, ir sudaro įspūdį, jog jis skirtas tik siauram ratui žmonių, turinčiam labai plačias pinigines. Tačiau, priklausomai nuo investicinių instrumentų, investuoti galima ir po keliolika ar keliasdešimt eurų per mėnesį. 

Pasirinkite aiškiausiai suprantamus instrumentus

Nors investicinių instrumentų yra palyginti nemažai, galima išskirti tris laiko patikrintus, suprantamus instrumentus. Tai – obligacijos, akcijos ir investiciniai fondai.

Obligacijos – tai įmonių ar vyriausybių skolos vertybiniai popieriai. Įsigydami obligacijų jūs skolinate savo pinigus įmonei ir už tai gaunate dividendus. Nors obligacijos paprastai generuoja mažesnę grąžą nei akcijos, jos taip pat išsiskiria ir mažesne rizika. Kompanijai bankrutavus, su obligacijų savininkais atsiskaitoma pirmiau negu su akcininkais. Vis dėlto obligacijoms įsigyti gali būti reikalinga tūkstantinė suma ir gebėjimas išanalizuoti pasirinktos įmonės veiklą, galimas perspektyvas, rizikas. 

Akcijos – tai įmonių vertybiniai popieriai, suteikiantys teisę į nuosavybės dalį. Investavimui į akcijas gali pakakti ir triženklės sumos (tiesa, ji veikiausiai neužtikrins galimybės paskirstyti investicijas po skirtingas įmones taip padalijant riziką). Vis tik investicijos į akcijas gali užtikrinti didžiausią tikėtina grąžą tarp tradicinių investavimo priemonių. Tačiau tai reiškia ir didesnę riziką, ir būtinybę įdėti dar daugiau pastangų nuolat stebint rinkas, vertinant rizikas ir formuojant įgūdžius stengiantis suprasti, kokia jūsų investicijų perspektyvą brėžia vienas ar kitas pokytis rinkoje. 

Investiciniai fondai – galimybė investuoti į akcijas ir obligacijas ar kitus vertybinius popierius netiesiogiai, nes už jus tai padarys profesionalūs investicinių fondų valdytojai. Dabar jau šiek tiek žinote apie akcijų ir obligacijų riziką, tad pagal tai galėtumėte rinktis ir investicinį fondą, priklausomai nuo to, kas sudaro jo investicijų portfelį. Investuodami į investicinius fondus galite pradėti ir nuo kelių dešimčių eurų. Nors šiuo atveju už jus investuoja fondų valdytojai, patiems domėtis situacija rinkose taip pat patartina, svarbu įvertinti ir fondo praeities rezultatus, investavimo politiką. 

Treniruokitės investavimo į akcijas 

Nors pirmas natūralus žingsnis neturint patirties natūraliai veikiausiai būtų investiciniai fondai, lygiagrečiai galima žaisti investavimą į akcijas ir rengtis kitam investavimo etapui, jei tokį numatote.
Internete galima rasti mokamų ir nemokamų investavimo simuliatorių, kurie padės jums mokytis investavimo nerizikuojant tikrais pinigais:

Be to, norint išmokti investuoti dar niekam nepamaišė perskaitytas investuotojo tinklaraštis, perskaityta knyga, peržiūrėtas filmas ar mokomasis vaizdo įrašas – nepamirškite nuolat ieškoti ir domėtis. 

Investavimo teorijos ir praktikos žinių galite rasti šiame finansų ekonomisto tinklaraštyje: https://letaspelnas.lt/.

Pensija, draudimas – taip pat investicijos

Jūsų investavimo strategija (pasirinktas instrumentas, skiriama suma ir investavimo reguliarumas) labai priklausys nuo jūsų investavimo tikslų. Jei turite trumpalaikį tikslą, pavyzdžiui, per keletą metų sukaupti ir paauginti pinigų būsto pradiniam įnašui, patartina rinktis mažesnės rizikos investicijas. Jei tikslas ilgalaikis, galima rinktis rizikingesnes investicijas, kurių svyravimai per ilgą laiką amortizuotųsi, tuo pačiu generuodami didesnę grąžą.

Jei jūsų tikslas užsitikrinti sotesnį ir finansiškai saugesnį gyvenimą senatvėje, tam visiškai tinkamas papildomas kaupimas pensijai II pensijų pakopos fonde arba pasirinkus investicinį gyvybės draudimą. Investavimo strategija tokiu atveju taip pat bus parinka profesionalų atsižvelgiant į kaupimo trukmę.

18


Kad ir ką pasirinktumėte, valdykite riziką

Siekdami apriboti galimus nuostolius, neinvestuokite visų turimų lėšų į vieną produktą. Diversifikavimas subalansuoja ir apsaugo jūsų investicinį portfelį nuo didelio vertės sumažėjimo. Jei jau skiriate investavimui pakankamai dideles sumas, pirkite skirtingų rūšių investicijas bei paskirstykite jas laike. 

Trumpuoju laikotarpiu gali įvykti daug netikėtų kainos svyravimų ir korekcijų, tačiau investuojant ilgam laikotarpiui – istoriškai galite būti tikri, kad jūsų investicijos bus daugiau ar mažiau sėkmingos. Ir, žinoma, nuolat stebėkite bei sekite rinkos pokyčius.

Daugiau informacijos apie investavimo saugumą, būdus ir rinkos dalyvius galite rasti Lietuvos banko tinklapyje. Na, o čia – penki pirmieji žingsniai nusprendus pradėti investuoti. Taip pat pradžioje pravartu aiškiau suprasti, koks investuotojas esate – tą padaryti padės specialus investuotojo testas.

 

Nauja vertybinių popierių sąskaita >> Atidaryti sąskaitą

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.