Finansų rinkas smukdė įsivyraujanti recesijos baimė

Finansų rinkas smukdė įsivyraujanti recesijos baimė
Matas Laukevičius, „Swedbank“ Finansinių produktų pardavimų specialistas
2022-10-04

Subjurę rudeniniai orai gana tiksliai atspindi ir vyraujančias nuotaikas rinkose. Susitaikę su agresyviais centrinių bankų veiksmais didinant bazines palūkanas, rinkų dalyviai į savo vertinimus vis dažniau įskaičiuoja pasaulinės recesijos tikimybę. Signalų apie ją daugiau nei pakankamai, įskaitant augančius JAV obligacijų pajamingumus ir didėjančią inversiją tarp 2 ir 10 metų obligacijų pajamingumų, toliau stiprėjantį JAV dolerį ir smunkančią naftos kainą.

FED tikslinį palūkanų dydį kelia iki 4,4 proc.

FED bazines palūkanas trečią kartą iš eilės pakėlė 0,75 proc. punkto ir tai neigiamai paveikė akcijų ir obligacijų rinkas visame pasaulyje. Dabartinė palūkanų norma JAV siekia 3,25 proc.
 
Per pastarąjį monetarinės politikos susitikimą FED atstovai taip pat paskelbė koreguotas 2022 m. ekonomikos prognozes – JAV šių metų BVP augimas sumažintas nuo 1,7 proc. iki 0,2 proc., o nedarbo lygiui prognozuojamas padidėjimas iki 3,8 proc.
 
Asmeninių vartojimo išlaidų (PCE) infliacijos rodiklis kilstelėtas iki 5,4 proc. Prognozuojama, kad grynoji PCE infliacija taip pat bus didesnė – 4,5 proc. Projekcinė bazinių palūkanų norma metų pabaigoje pakelta nuo 3,4 proc. iki 4,4 proc. Norint pasiekti 4,4 proc. palūkanų normos tikslą, reikalingi bent 2 papildomi bazinių palūkanų padidinimai.

JAV infliacijos augimas paspartėjo

Asmeninio vartojimo išlaidų kainų indeksas, kurį FED naudoja siekdamas infliacijos tikslo, nuo praėjusio mėnesio padidėjo 0,3 proc. ir viršijo prognozes. Palyginus su praėjusiais metais, šis rodiklis padidėjo daugiau nei prognozuota – 6,2 proc. – ir gerokai viršijo centrinio banko 2 proc. tikslą.
 
Neįskaitant maisto ir energijos, kainų indeksas per mėnesį pakilo 0,6 proc. ir, palyginus su 2021 m. rugpjūčio mėn., padidėjo 4,9 proc. Abiem atvejais infliacija, palyginus su ankstesniu mėnesiu, paspartėjo ir viršijo ekonomistų lūkesčius.
 
Rugsėjo 30 d. duomenimis, per dviejų savaičių laikotarpį „Dow Jones“ nukrito 7,4 proc. iki 28 725,51 punkto, „S&P 500“ – 8,06 proc. iki 3 585,62 punkto, o „Nasdaq Composite“ – 8,32 proc. iki 10 575,62 punkto.

JAV dolerio stiprėjimas neišsikvepia

Anglijos bankui pakėlus palūkanas, valiutų rinkose svaras įgavo teigiamą pagreitį prieš eurą ir JAV dolerį. Tačiau vėliau, paskelbus obligacijų supirkimo programą ir vyriausybei užsiminus apie mokesčių mažinimą ekonomikai paskatinti, jis prieš JAV dol. prarado apie 2,5 proc. savo vertės, o mėnesio pabaigoje buvo prekiaujamas kursu 1,117 JAV dol. už 1 svarą.
 
JAV doleris, kaip jau tapo įprasta, nors ir nepastovus, bet išlaiko augimo kryptį prieš pagrindinių valiutų krepšelį. „Swedbank“ valiutų strategai teigia, kad nors JAV dol. pasiekė ekstremalų lygį ir šis pakilimas gali atrodyti išsikvėpęs, kol kas nematyti, kas galėtų pakeisti jo stiprėjimo kryptį.
 
Dėl to kai kurių JAV dol. ir kitų valiutų vertės skirtumai dar gali padidėti. Svaro sterlingo iššūkiai taip pat gali tęstis Jungtinės Karalystės vyriausybei bandant subalansuoti ekonomikos skatinimą ir išlaidavimo poreikių valdymą.
 
Tuo metu euro kursas prieš JAV dol. vis dažniau išlieka žemiau pariteto ribos. Dviejų savaičių laikotarpiu valiutų kursai tolo vienas nuo kito, o penktadienį euras fiksavo 2,21 proc. žemesnį lygį ir buvo prekiaujamas kursu 0,9802 JAV dol. už 1 eurą.
 
Japonijos jena nukrito tik apie 1,07 proc. ir rugsėjo 30 d. jos kursas užfiksuotas ties 144,74 JAV dol. riba.

Didėja obligacijų pajamingumas

JAV iždo obligacijų pajamingumas per dvi savaites pasiekė naujas 2022 m. aukštumas po FED ir Anglijos bankų palūkanų normos pokyčio bei JAV PCE infliacijos informacijos. 10 metų iždo pajamingumas pakilo 27 baziniais punktais ir pasiekė 3,76 proc. Aukščiausią lygį jis buvo pasiekęs š.m. rugsėjo 27 d., kuomet sudarė 3,97 proc.
 
Dviejų metų obligacijų pajamingumas, dažniausiai sekantis palūkanų normų lūkesčius, per dvi savaites pakilo 21 baziniu punktu iki 4,16 proc. ir 27 d. taip pat pasiekė naują aukščiausią lygį šiais metais – 4,3 proc.
 
Atidžiai stebima pajamingumo kreivė, matuojama atotrūkiu tarp 2 ir 10 metų pajamingumo, išliko apversta ir išlaikė neigiamų 40 bazinių punktų skirtumą, kuris buvo pakilęs iki 51 punkto. Šios kreivės inversijos gylis ir trukmė (87 dienos) koreliuoja su verslo ciklu ir yra artimas artėjančios recesijos indikatorius.

Nepalankus metas Europos akcijoms

Penktadienį euro zonos ekonominės krizės rizika pakilo po pirmojo dviženklio infliacijos rodmens (10 proc.), kai buvo tikimasi 9,7 proc. vidurkio. „Swedbank“ analitikai atkreipia dėmesį, kad tai penktas iš eilės mėnesinis infliacijos rezultatas, pranokęs lūkesčius.
 
„Bloomberg“ analitikai pažymi, kad europietiškos akcijos yra itin pigios. „STOXX 600“ indeksas šiuo metu prekiaujamas su 30 proc. nuolaida, palyginti su „S&P 500“ indeksu. Kadangi Europos regionas yra daug jautresnis besitęsiančiam karui ir energetikos krizei, net atpigusios akcijos šiuo metu nėra pakankamai patrauklios investuotojams.
 
Po Europos centrinio banko (ECB) atstovų pareiškimų rinkose įsitvirtino nuomonė, jog kitame monetarinės politikos posėdyje, kuris vyks spalio 27 d., ECB gali pasirinkti dar vieną didelį (0,75 proc. punkto) palūkanų normos pakėlimą.
 
Per pastarąsias dvi savaites Europos „STOXX 600“ akcijų indeksas penktadienio (rugsėjo 30 d.) prekybą baigė beveik 5 proc. žemiau, DAX indeksas prarado 5,38 proc. vertės, Jungtinės Karalystės „FTSE 100“ indeksas fiksavo neigiamą 4,74 proc. rezultatą, o Baltijos „OMX Baltic Benchmark GI“ prekybą baigė 4,41 proc. žemiau savo ankstesnio lygio.

Teigiami ženklai Azijoje nepaveikė rinkų krypties

Japonijos gamyba rugpjūtį, palyginti su liepos mėn., viršijo lūkesčius ir išaugo 2,7 proc. Mažmeninė prekyba taip pat parodė atsparumą ir pakilo 1,4 proc., o nedarbo lygis nukrito iki 2,5 proc.
 
Tai nesulaikė įsibėgėjusios akcijų trajektorijos žemyn, ir rugsėjo 30 d. jos fiksavo blogiausią mėnesį nuo COVID-19 pandemijos pradžios, o valiutų ir obligacijų rinkose vyravo neramios nuotaikos dėl centrinių bankų politikos, pasaulinės recesijos ir geopolitinės rizikos.
 
Japonijos „Nikkei“ savaitę užbaigė 6,32 proc. žemiau, o Kinijos „Blue chips“ CSI 300 – 3,13 proc. Honkongo „Hang Seng“ palaikė stabilią traukimosi tendenciją ir sumažėjo apie 7,23 proc.

Lietuvoje paleistas 5G ryšys

Telekomunikacijų bendrovė „Telia Lietuva“ gavo Lietuvos ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) leidimą šalyje teikti komercines penktos kartos mobiliojo ryšio paslaugas. Komercinis 5G ryšys aprėps daugiau kaip pusę šalies teritorijos ir 80 proc. gyventojų. 
 
Latvijos finansinių paslaugų bendrovės „DelfinGroup“ viešo akcijų siūlymo aukcione investuotojams Latvijoje, Lietuvoje ir Estijoje bus pasiūlyta įsigyti iki 5 mln. 400 tūkst. vnt. esamų AS „DelfinGroup“ akcijų, iš kurių 1 mln. 750 tūkst. priklauso akcininkui „SIA EC Finance“, o 3 mln. 650 tūkst. akcijų priklauso akcininkui „SIA L24 Finance“.
 
Remiantis preliminariais „Žemaitijos pienas“ grupės 2022 m. pirmojo pusmečio veiklos rezultatais ir informacija, konsoliduoti neaudituoti grupės pardavimai sudarė 122,7 mln. eurų. Tai yra 31,5 proc. daugiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį. 2022 m. pirmojo pusmečio preliminarus konsoliduotas neaudituotas grupės grynasis pelnas – 1,2 mln. eurų.

Prasidėjęs naftos kainos nuosmukis

Naftos kaina fiksavo pirmą ketvirtinį nuosmukį per daugiau kaip dvejus metus. „Swedbank“ analitikai pastebi, kad naftos kainą šiuo metu veikia baimė dėl pasaulinės recesijos ir stiprėjantis JAV doleris, o kalbos apie jos išgavimo mažinimą kol kas įtakos jos kainai nepadarė.
 
Naftą eksportuojančių šalių organizacija OPEC+ susitiks kitą savaitę ir diskutuos apie gavybos mažinimą. Prognozuojama, kad jos pasiūla galėtų sumažėti 500 tūkst.-1 mln. barelių per dieną.
 
„Brent“ naftos sandoriai dviejų savaičių perspektyvoje buvo prekiaujami 6,09 proc. žemiau ir rugsėjo 30 d. siekė 85,14 JAV dol. už barelį. JAV WTI naftos kaina penktadienio (rugsėjo 30 d.) sesijos metu atpigo beveik 7 proc. – iki 79,49 JAV dol. Auksas kol kas nepasiteisina kaip apsauga nuo infliacijos, šiais metais jis prekiaujamas apie 8,5 proc. žemiau, 1 660 dolerių už unciją.

Į ką atkreipti dėmesį šią savaitę

Šios savaitės pradžioje skelbiamas JAV gamybos PMI indeksas (rugsėjo mėn. duomenys), savaitės viduryje – JAV ir Europos paslaugų PMI indeksas. Antroje savaitės pusėje paaiškės Europos mažmeninės prekybos duomenys už rugsėjo mėnesį, o savaitės pabaigoje – JAV darbo rinkos ataskaita ir nedarbo lygio pokyčiai.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.